Зелени земеделски земи, спокойна атмосфера, птички пеят, а крави тихо пасат. Тази картина може да бъде видяна на много места по света. В една ферма в Куинсленд, Австралия, тя е малко по-различна. Животните, които пасат, всъщност са леко по-технологични от нормалните. Зад едното им ухо е поставено устройство с размерите на кибритена кутия. То се захранва със слънчева енергия и представлява интелигентен маркер, който в реално време предава данни до фермер, пише Би Би Си.

Пастири във въздуха

Той ни дава информация къде е животното и в какво състояние е, казва Дейвид Смит, изпълнителен директор на фирма, която стои зад разработването на технологията.

Сложен алгоритъм изчислява приема на фураж, преживянето и редица здравословни фактори. С други думи, това е фермерството на бъдещето. То все по-уверено си проправя път във фермите.

От роботи за автономно събиране на реколтата и дронове, които могат да пръскат културите, до изкуствен интелект и използването на „големи бази данни“, фермерите по целия свят се обръщат към високотехнологичните решения за справяне с проблеми като хранителна несигурност, климатични промени, пандемии и намаляване на работната ръка.

В своята единност внедряването на технологиите в селското стопанство е познато като „прецизно земеделие“. В момента то е процъфтяваща индустрия. Според изчисления на експерти глобалната му стойност ще достигне 12,9 млрд. долара до 2027 г., със среден годишен ръст от 13%.

Технологиите трансформират света на селското стопанство към по-добро“, казва Стивън Фаган, ръководител на операциите в ирландската фирма Moocall. Той произвежда сензор, който се поставя на опашката на бременна крава и изпраща на фермера текстово съобщение, когато наближава времето за отелване.

Това дава възможност на животновъда да бъде продуктивен, да посвещава ценното си време на други задачи и след това да стигне до кравата навреме, вместо да чака край нея продължително време.

Според хора, които активно работят в сферата на прецизното земеделие, фермерите имат нужда от различни видове роботи. Някои от тях ще бъдат малки, други ще са големи колкото комбайни. Ще има автономна система, която ще координира този екип от роботи, като им казва какво трябва правят, за да бъдат осъществени определени задачи.

Очаква се дроновете ще бъдат все по-често използвани.

Дроновете наистина са добри в покриването на много пространство. Те без проблем достигат определено място, третират растението и правят снимка. Този процес спестява много време.

Привържениците на технологиите в селското стопанство също отбелязват, че тези иновации могат да бъдат използвани в полза на развиващия се свят.

В световен мащаб пандемията от коронавирус и празните рафтове на супермаркетите в различни точки на блокиране на свой ред засилиха опасенията от недостиг на храна. Някои технологични фирми се обърнаха към технологиите, за да разсеят страховете.

Covid разкри колко уязвими са нашите доставки на храни. Той показа колко крехка е нашата логистична система, отбелязва експерт.

Едно е ясно, земеделието трябва да стане възможно най-устойчиво. Докато хората са на планетата и имат нужда от храна, този сектор ще бъда в основата на живота. За целта фермите трябва да бъдат жизненоспособни.

Според експерти в бъдеще се очаква нов приток на хора, които искат да се развиват в земеделието. За това ще допринесе технологичното му развитие.

Производството на храна е едно от най-естествените неща, на които може да се посветите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Топ 5 на иновациите в земеделието

Агроиновации: Как се прави печеливша хидропоника у нас

12 приложения на агродроновете