„Разработване на иновативни методи за контрол на основните неприятели по оранжерийните култури чрез производство и интродуциране на биоагенти за биологичен контрол върху тях“ е пълното наименование на проект на оперативна група в България по подмярка 16.1 от ПРСР 2014-2020. 

Агроиновации: Как се прави печеливша хидропоника у нас

Дейностите на оперативната група в България, с координатор „Оранжерии-Гимел“ АД, която ще изпълнява своя проект на територията на област Пазарджик в периода 2020-2023 г. на обща стойност 444 362 евро, ви представяме в 189 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации

Проектът на оперативната група има за цел разработването на иновативен ефективен метод за борба с оранжерийната белокрилка, памуковата листна въшка и тетраниховия паяжинообразуващ акар, при който да не се използват вредни за околната среда, водите, почвите и човека пестициди, както и достъпност и ефективност на метода чрез аклиматизиране на биоагентите и тяхното производство на мястото, където се прилагат, в съответствие с правилата за биологично земеделие на метода.

Сред целите на проекта съща така са общото намаляване на количеството на неприятелите - възрастни индивиди, ларви и яйца в оранжериите на третирания район в рамките на 36 месеца от прилагане на метода, повишаване на добивите от отглежданата там култура в рамките на 36 месеца (три поредни култури) с 30%, както и увеличаване на количеството на полезните насекоми в изпитваните оранжерийни площи в рамките на 36 месеца от прилагането на метода

За целите на проекта ще бъдат определени специални помещения за производството на полезните биоагенти, а в определени блокове от оранжерийния комплекс ще се извършва тяхното интродуциране, за да се проследи ефективността при контрола им. Ще бъдат проведени и анализирани резултатите от контрола на всеки един вид срещу конкретният неприятел в условията на контролирана среда. Ще се засади биокраставица през вегетацията, на която ще се проведе изследването. По време на вегетация ще се проследява развитието на неприятеля, срещу който се води контрола и на базата на това ще се приложи иновативен метод за борба, като се следи популацията на вредителите и ефекта от контрола върху него.

Очакваните резултати от проекта включват решаване на основни проблеми в областта на растителната защита, свързани с вредите, които вредните насекоми (неприятели) нанасят ежегодно по зеленчуковите култури в култивационните съоръжения, чрез използване на иновативни техники за нехимичен биологичен контрол и използване на естествените врагове (биоагенти) на неприятелите по оранжерийните зеленчуци. 

Ежегодно тези неприятели нанасят огромни загуби в световен мащаб, свързани със загуба на засадени площи, на добиви, а от там и икономически загуби. За целта по съответната технология ще бъдат произведени и внедрени необходимите биоагенти за биологичен контрол.
Разработваните в този проект иновативни подходи за контрол на основните вредители по оранжерийните култури чрез използването на полезни насекоми, имат както икономическо значение, така и жизненоважно значение за здравето на потребителите и екологичния баланс в култивационните съоръжения, в които се провежда интензивно земеделие. 

Разработваните методи в проекта ще позволят контрола над вредителите по оранжерийните култури да се извършват без използването на опасни за здравето пестициди, а със средства, които всеки земеделски производител – конвенционален или биологичен може да прилага. Това ще доведе до по-чиста околна среда, земеделска
продукция без съдържание на пестициди.

189 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!