Продължаваме да ви запознаваме с проектите, одобрени по първия прием на подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020. Един от тях е на тема „Устойчиво биологично управление на почвеното и хидропонно агропроизводство с полезни микроорганизми“. 

Агроиновации: Специални дронове в биопчеларството

Проектът ще се изпълнява на територията на Пловдивска област и е на обща стойност 320 830 евро. Представяме ви го в брой 188 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации

Неговата цел е да се постигне устойчиво управление на почвите и на водните ресурси. Това е от фундаментално значение за оптималното действие на почвите особено при интензивни производствени системи, където се изисква оптимален растеж на растенията за получаването на максимална по обем и качество реколта. 

При суперинтензивното оранжерийно, хидропонно отглеждане на зеленчуци, целта е устойчиво решение на проблема с фитопатогени, способни да компрометират цялостни реколти. Освен това ще се осигури използването на един и същи воден ресурс, без отделянето в природата на каквито и да било остатъчни замърсители.

Сред дейностите, които влизат в обхвата на проекта, са прилагане на специализирани микробиални торове и стимулатори при хидропонно производство на: листни зеленчукови култури (салата, босилек, кориандър, джоджен, девисил); полско зеленчукопроизводство – главесто зеле;
плодове – семкови и костилкови.

Въздействието ще се отчита чрез анализи – листни, почвени, на хидропонната вода. Ще се следи и влиянието на микробиалните торове върху здравния хабитус на третираните култури, получените добиви от хидропонното производство и добиви от декар при трайните насаждения и полското зеленчукопроизводство на годишна база.

Чрез планирано и систематично въздействие с подбрани щамове полезни микроорганизми, участниците очакват да постигнат балансирана екосистема, увеличени и стабилни добиви чрез намаляване на инвазионния натиск на фитопатогенни гъби и бактерии и силно подобрено хранене на растенията.

Проектът ще се занимава с хидропонно отглеждани култури (салати, босилек, мента, кориандър, девисил, чайвс) в изцяло водна среда, почвено отглеждани зеленчуци като едногодишни култури – зеле, трайни овощни насаждения – ябълки, череши. 

Ползите от приложението на полезни микроорганизми са по-малко изкуствени торове, препарати, механизация, горива и работна сила. Те биха направили стопанствата по-конкурентоспособни, като се намалят техните разходи. 

В допълнение екипът очаква да получи по-ниски норми на ползване на поливна вода при почвените култури – едногодишни и трайни насаждения, а при хидропонното производство 100% чисто производство без изхвърляне в околната среда на каквито и да било торови или нитратни продукти и в продължение на години ползване на рециркулационна вода.

Екипът залага на специализирани микробиални препарати, съдържащи биологичноактивни вещества, селекционирани гъбни щамове и полезни бактерии.

188 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.