През изминалата година изследователи от Университета Вагенинген в Холандия направиха серия от експерименти с посяването на различни култури в симулирана лунна и марсианска почва.

Културите, засадени в почвите, включваха рукола, домат, репичка, ръж, киноа, спанак, грах, прази др. 

Единственият зеленчук, който не успя да се развие добре в екзо-почвите, беше спанакът. 

Репичките и ръжта нараснаха до степен, в която семената могат да бъдат събрани. 

Екипът също успя да добие домати и грах от лунните и марсианските почви. 

Магданозът и празът растяха стабилно, но по-бавно от нормалното. 

Все пак екипът съобщава, че това е първият път, в които растенията отглеждани в почвените симулатори израстват и дори дават плод.

Почвеното отглеждане на култури в лунна и марсианска почва не е единственият вариант за бъдещите колонисти. Учените разработват възможности, които включват хидропоника - отглеждане на растения директно във вода и аеропоника - отглеждане на растения във въздух напоен с хранителни вещества. 

По същото време изследователи от Университета в Централна Флорида прецениха какво е необходимо за издръжката на един милион колонисти на Марс. Те заключиха, че през първите 100 години на колонизация, нарастващото марсианско население все още ще разчита на масивни доставки на храна от Земята. Въпреки това, след един век, ще има достатъчно лабораторно месо, ферми за плодове и зеленчуци, отглеждани в тунели и др.,за да може колонията да се самоиздържа.

Всичко това, разбира се, е част от бъдещето, но колко далечно ще е това бъдеще?! - НАСА казва, че планира да се върне на Луната през 2024 г., а частните компании също се подготвят да помогнат в усилията.