Президентът на САЩ Джо Байдън обяви амбициозен план за внедряване на системи за двойни реколти от американските земеделски полета. Дали ще сполучи тази широкомащабна президентска инициатива, ще покаже времето, пише AgroXXI.

Има юридически пречки държавата да изкупува царевица и слънчоглед

Преди дни Байдън бе на посещение във фермата OC Farms, принадлежаща на Джеф и Юджини О`Конър. На фона на живописните пейзажи той направи няколко заявления, които трябва да обнадеждят фермерите по отношение на доставките на торове и разширяване на държавната подкрепа.

В частност, една от мерките включва застраховане на двойната реколта. Планира се бюджетът да задели около 500 млн. долара за земеделски производители в 1935 окръга. Те ще се впишат като новатори и ще сеят соя след зимна пшеница, съобщава iowacapitaldispatch.com.

Фермерите са житницата на демокрацията, заяви Байдън, добавяйки, че двойните реколти са “риск, който трябва да се поеме”.

Президентът допълни, че вегетационният период на пшеницата е кратък, и ако климатичните условия не са идеални или има други проблеми, то сроковете ще се объркат. Поради това администрацията му търси начини да разшири застрахователното покритие за реколта, за да осигури на фермерите финансова сигурност.

Мястото на срещата за обявяване на амбициозния план е избрано неслучайно. О`Конър практикуват отдавна принципа на двойната реколта. Те отглеждат пшеница, а след прибирането й през юли, сеят соя.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Експерт: Пазарът на зърно в следващите две години ще бъде много затегнат

Коридор за износ на зърно от Украйна уговаря Турция

Африканският съюз: Русия и Украйна да деблокират износа на зърно и торове