Русия и Украйна да деблокират износа на зърнени храни и торове, за да се избегне масов глад. За това призова сенегалският президент Маки Сал, който е и председател на Африканския съюз, предаде Ройтерс.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Той заяви, че при посещението си в двете държави през следващите седмици ще настоява по темата. По думите му Африка страда от нарушение на доставките на храни и ръст на цените на основни стоки, което поражда риск от "катастрофални последици", ако тази ситуация продължи.

Близо половината от 54-те страни в Африка разчитат на Русия и Украйна за внос на пшеница. Според ООН Русия е и основен доставчик на торове за поне 11 африкански държави.

"Призовахме за прекратяване на огъня, за край на войната и за подновяване на износа на всички хранителни продукти, за да не бъде сполетян светът от глад след две години на пандемия от COVID-19 и почти три месеца война. Предприемат се множество инициативи да призовем страните, които имат зърнени запаси, да ги освободят и да гарантираме, че Русия ще разреши износа на зърно от Украйна и че самата тя ще може да изнася. Това е позицията на Африка”, каза Сал по време на разговор с филантропа Мо Ибрахим по време на Форума за управление "Ибрахим".

Той подчерта, че ако блокадата на доставките продължи и започне глад,"светът няма да може да се справи с последиците, защото ще има масова миграция”.  Президентът на Сенегал планира да посети Москва и Киев в качеството си на председател на Африканския съюз, който иска мир в Украйна чрез диалог между двете враждуващи страни.