Юридическите процедури за изкупуване на зърно от държавата продължават да текат. Последно, земеделският министър Иван Иванов информира Парламентарната комисия по земеделие, че нормативната база пречи на търгуването на царевица и слънчоглед и са нужни изменения на Постановление на Министерския съвет (МС).

Новите правила за подпомагане няма да се отлагат

Той заяви, че към момента, за да стартира процедурата по изкупуване на зърно се чака вписването на увеличения капитал на дружеството „Врана“ ЕАД в Агенцията по вписванията. Оказва се обаче, че съгласно действащото Постановление 159 на МС държавата може да търгува само с пшеница.

„Написали сме доклад до МС и Агенцията по обществени поръчки, че е необходимо иницииране изменение на Постановление на МС, което да допусне търгуването с царевица и слънчоглед, тъй като ние нямаме необходимата компетенция за това.

Ако бъде взето положително решение от страна на Агенцията по вписванията, може спокойно да започнем да търгуваме с пшеница, но не и с останалите артикули, тъй като те в момента не подлежат по чл. 69 по ЗОП да бъдат търгувани на Стоковата борса”, обясни министър Иванов.

Той бе попитан и дали предвид забавянето на процедурата условията по нея са още актуални, особено цената - 570 лв./тон за пшеницата и 1400 лв./тон за слънчогледа. По думите му няма основания за промяна на досега обявените количества и цена.

В края на миналата седмица според зам.-министър Иван Христанов се очакваше административните процедури, нужни, за да започне изкупуването на зърно от държавата, да са приключили и да се пристъпи към изкупуване. Още няма новини в тази посока. От отчета на земеделския министър пред депутатите в Комисията по земеделие стана ясно, че няма гаранция, че Агенцията по вписвания ще одобри представените от министерството документи и ще впише увеличения капитал на дружеството изпълнител.

Ако нямаме вписване, това вече е друга хипотеза, която не е в моята компетенция да реша как оттам нататък ще се действа”, каза на финал Иван Иванов.