Турция преговаря с Русия и Украйна за коридор за износ на украинското зърно през южната ни съседка, споделя високопоставен турски служител, пожелал анонимност, пред Ройтерс.

Новите правила за подпомагане няма да се отлагат

Той твърди, че според Анкара отварянето на такъв коридор ще даде възможност блокираното зърно в украинските пристанища да достигне до целевите пазари. От Украйна идват близо една трета от световните доставки на пшеница и липсата на износ от страната допринася за нарастващата световна продоволствена криза.

"Турция преговаря както с Русия, така и с Украйна за износа на зърно от Украйна", каза представителят. В същото време руският зам.-министър на външните работи Андрей Руденко заяви, че Москва е готова да осигури коридор за кораби, доставящи храна, в замяна на вдигане на някои от санкциите на Запада.

Африканският съюз също призова за деблокиране на зърнения износ от Украйна с цел избягването на световен глад и масова миграция. По последни данни в нападнатата от Русия държава в момента има между 20 и 40 млн. тона зърно, което според експерти е жизнено важно за Близкия изток. 

Според споделеното в телевизионен ефир от доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН „Турция в момента бясно изкупува зърно и сега тя е най-големият купувач в региона”.

Представители на Европейският съюз многократно уличиха Кремъл в кражба на украинско зърно. Германският министър на външните работи Аналена Бербок пък директно заяви, че Русия е започнала зърнена война, разпалвайки световна продоволствена криза.