Овцете, които пасат на стърнище, векове наред са били типична гледка, като част от обичайната практика. Изправени пред изменението на климата, много земеделци се замислят за връщането към нея. Какви са плюсовете и минусите, пише германският сайт Agrarheute. 

Започва пожароопасният сезон

Целта на пашата на обработваема земя с овце или кози е да се увеличи производителността на полето благодарение на по-интензивни екологични процеси, а не посредством торове и пестициди. Добре известно е, че целогодишното почвено покритие и пашата на овце или кози повишава качеството на почвата. Торенето с овчи екскременти оптимално подготвя почвата за следващите култури. Те съдържат важни растителни хранителни вещества, както и хормони, ензими и бактерии.

Преди да решите обаче да пуснете животните на паша в стърнището, нека ви посочим кои са недостатъците на тази практика. 

Недостатък може да бъде, че сеитбооборотът трябва да се разшири или промени. Опити в Саксония-Анхалт сочат, че пашата с овце не може да се приложи веднага след всяка кампания. В  дългосрочен план обаче може да се окаже изгодна.

Разширяването на сеитбооборота, на свой ред, позволява ефективна борба с плевелите. Подкъсяването на люцерната на няколко пъти например изтощава някои трудни за контрол плевели - черна трева, бром и ветронос. Друг екологичен ефект е потискането на популацията на полската мишка.

В момента в Бавария се провежда експеримент, който ще продължи до 2026 г. Той цели да установи предимствата на пашата с овце за по-устойчиво и екологично земеделие. На опитно поле от 8 хектара в Бернбург стадо овце пасе междинни култури и стърнища от овес и люцерна. Фокусът е върху проблемите на отглеждането на растенията. Това включва избора на подходящи смески за покривни култури и влиянието на пашата върху защитата от ерозия и здравето на почвата.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Георги Радев: Това ще ни е най-скъпата година

Шахматна сеитба за по-високи добиви и универсални машини за професионални земеделци

Най-добрите практики за въглеродно земеделие