Торнадото, което се развихри в нощта на 4 ноември, отнесе покриви и комини в Смолянско. Сред тях са и двете селскостопански постройки на семейство Манолеви в село Сивино.

Реален проблем: Ферма с 200 овце е пред фалит

Едното стопанство е на майката Десислава, в което се отглеждат овце от породата Родопски цигай и е до реката, а другото - на сина й Румен, със Среднородопска овца, е на баира. Общо животните са 360, като обектите са регистрирани по чл. 137.

“Едната ламарина е в реката, вчера я изкарахме от там. Другата е нагъната на топка, нищо не става от нея. Намокри ни се сеното, сламата, люцерната и гранулата на агнетата. Царевицата е подгизнала, не знам как ще я суша. Просто не знам как ще изкараме зимата”, споделя овцевъдката.

В момента тя и семейството й имат нужда от средства, за да възстановят ламарината и да покрият фермите, както и от фураж за животните.

“В района само ние гледаме животни. Имаше много колеги, но си разпродадоха стадата. В цялото село има само една крава”, разказва Десислава. 

На 6 ноември служители на Общината са ги посетили, за да опишат щетите. За съжаление, държавата е осигурила помощ само за възстановяване на къщите, в които живеят хора. За пострадали селскостопански постройки такава не е предвидена. 

“Нямам възможност да отида до банката, за да отворя сметка за събиране на средства, защото гледам животните. Имаме вече и агнета. Мъчим се да покриваме фермите. Вчера сме събирали ламарините на 500 м в гората. Вече пет дена сме без ток”, обяснява животновъдката.

Ако искате да помогнете със средства, фураж за животните, строители материали или дори само с работна сила, може да се свържете с Десислава Манолева на 0879 439 508.