Напрежението и недоволството в северната ни съседка не намалява. Протест на всички митници! Такава закана отправи румънски фермер, който е и кмет на град Кончещи, разположен близо до границата на Румъния и Украйна. Костел Назаре, както всички фермери в Румъния, е пряко засегнат от вноса на зърно от Украйна, съобщава Agrointel. 

Заложник ли е зърното на политиката?

Зърното на съседите влиза у нас на много по-ниска цена, което прави невъзможна продажбата на румънско зърно, казва Назаре. 

„Като се има предвид, че парламентът и правителството одобриха още 12 месеца селскостопански продукти от Украйна да се внасят в Румъния без никакви данъци, при условие, че на украинските фермери се предлага всичко безплатно (дизел, донесен от Румъния, семена, хербициди), предлагам да предприемем  мерки за спасяване на румънския фермер! Стачка по всички митници!", е съобщението, публикувано миналата седмица във Фейсбук от фермера-кмет.

В коментарите към поста Назаре допълва своята позиция с голяма доза възмущение. 

“Когато виждам фермерите да идват и да питат как да се справят, какво ще стане, си мисля, че "някой" иска да довърши и румънското земеделие, както направиха с всички фабрики в Румъния! Дори банките вече не искат да дават кредити на фермерите!”, пише той. 

Повечето румънски фермери са недоволни, тъй като митническите облекчения, предложени на Украйна, са се отразили на нивото на цените, особено на зърнените култури. Те твърдят, че продукцията им е поевтиняла заради наплива на украинско зърно и в крайна сметка търговците предпочитат чуждестранната продукция пред тяхната.

В края на миналата седмица на министъра на земеделието на Румъния Петре Даеа се оплакаха и фермерите от окръг Ботошани. Те казаха на министъра, че вносът е безконтролен и са силно засегнати от ниските цени. Поставиха под въпрос и качеството на зърното. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зърно: Цените ниски, сделките никакви, складовете пълни

ЕК предлага стоките от Украйна да се освободят от мита за още една година

Сделки със зърно няма, част от продукцията е заложена в банки заради рентата