Европейската комисия предлага с още една година да се удължи освобождаванено на вносните мита, квотите и мерките за търговски защита, които се прилагат към украинския внос за страните от Европейския съюз. Предложението е мярка за подкрепа на Украйна и нейната икономика, в контекста на войната, причинена от Русия, уточняват от Комисията. 

Всичко за Кампания 2023

Освобождаването от мито и другите икономически мерки за украински продукти е в допълнение към инициативите на ЕС за подкрепа на украинската икономика, по-специално така наречените „коридори на солидарност“ за износ на украинско зърно по сухопътни пътища.

Отчитайки обаче значителното увеличение на вноса на украински селскостопански продукти в пространството на Европейската общност през 2022 г., Комисията предвижда в предложението си ускорен защитен механизъм за пазара на ЕС, в случай че възникне необходимост.

Коридорите на солидарността  доведоха до изключителни трудности за земеделските производители не само у нас, но и в Полша, Румъния и другите страни, разположени близо до мястото на конфликта. В момента складовете на нашите зърнопроизводители са пълни със стока и пазарът е почти замрял. 

Предложението предстои да бъде разгледано от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. 

Обречено зърно: Безмитният внос унищожава родното производство

В началото на месеца беше обявен нов пакет от финансова помощ от ЕС за Украйна в размер на 450 млн. евро. Като се отчете тази последна помощ, от началото на руската агресия Украйна е получила от ЕС, държавите членки и европейските финансови институции около 50 млрд. евро.