В складовете на земеделските кооперации в Силистренско в края на януари все още застояват около 37 000 т пшеница, 17 000 т царевица и 7 000 т слънчоглед. „Тази продукция по януарски цени е за около 34 млн. лв.“, съобщи за Агри. БГ Боян Димов, председател на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра. 

Всичко за Кампания 2023

От думите му става ясно, че сега в района изобщо няма сделки със зърно, случва се търговци да търсят символични количества жито. При последната такава сделка предложената цена е била 512 лв./тона, но от нея трябва да се извадят 24-25 лв./тона транспортни разходи до Варна. 

„Решение на този проблем почти няма, единственият изход от негативната ситуация е да се раздвижи търговията и да се спре вносът на украинско зърно, защото той обърква пазара“, смята Димов. Според него има опасност от фалити на кооперации, макар че надеждата е да не се стигне до там. Засега банковите институции влизат в положението на кооперациите и те успяват да се заредят с препарати и торове, но не се знае до кога ще продължи това. 

Боян Димов: Продукцията, която залежава по януарски цени, е за около 34 млн. лв.

Силистра е част от т.нар. „коридори на солидарността“ на Европейския съюз, затова всеки ден през границата в града минават натоварени камиони с украинска стока. По информация на търговците, които търгуват зърно от Украйна, цената на тон пшеница от място е 100 долара, а докарана до нашата граница достига 450-470 лв./тон. 

През миналата година в Силистренско най-високата изплатена рента е за ниви 3-та категория - 135 лв./дка, а най-ниската е около 90 лв./дка. Общо за областта средната рента е около 120 лв./дка. Някои кооперации са заложили продукция пред банките, за да получат свежи средства и да изплатят рентите. 

„В момента в региона има сериозни проблеми със сушата, колкото и сняг да падне – малко е“, коментира още Димов.