Решението на Европейската комисия да удължи ограниченията върху вноса на определени украински селскостопански продукти беше посрещнато с критики от правителствата в Германия и Испания, които подчертаха важността на продължаването на подкрепата за разкъсаната от война страна, информира EURACTIV.

Ограниченията за внос засягат пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе с украински произход. Понастоящем тези селскостопански продукти не могат да се движат в рамките на петте европейски страни на първа линия, освен ако не са за транзит към други страни от ЕС или извън него.

Въпреки това, тъй като някои страни от ЕС са изправени пред провал на реколтата поради тежката суша през последните месеци, министри на ЕС изразиха загриженост за подобни ограничения.

Силно изразена критика на ограниченията дойде от германския министър на земеделието Джем Йоздемир, който каза в изявление, че решението на комисията "не само отнема от нашата европейска солидарност с Украйна, но и е от полза за Путин".
След като руският президент Владимир Путин "опита всичко, за да раздели международната общност и да навреди икономически на Украйна", страните от ЕС трябва да останат единни и заедно да подкрепят разкъсаната от война страна, добави Йоздемир, цитиран от Дневник. 

Министърът, който е от германската Зелена партия, също така подчерта необходимостта от "спешно връщане към координиран и съвместен подход на комисията и държавите членки, за да се гарантира функциониращ единен пазар на ЕС".

Йоздемир преди е критикувал комисията за "непрозрачния" начин, по който действа в ситуацията с вноса на селскостопански продукти от Украйна, също и във връзка с двата пакета помощ, които Брюксел обеща на фермерите в засегнатите държави на първа линия.

Вицепрезидентът и министър на икономиката на Испания Надя Калвиньо от друга страна посочи, че украинският внос може да запълни причинената от сушата празнина в Испания по отношение на зърнените култури.

"Възможността за износ на зърно от Украйна е много важен фактор за стабилността на хранителните пазари на международно ниво", каза тя пред репортери в Брюксел в сряда (7 юни).

Това, добави Калвиньо, е особено важно предвид "настоящата ситуация със сушата, която изпитват някои европейски страни, като Испания".
Обратно, испанската национална фермерска асоциация ASAJA призова правителството миналия месец да “заеме ясна позиция в защита на интересите на испанския сектор на зърнените култури в съответствие с други европейски страни”.
Докато испанските култури бяха засегнати от сушата и ограниченията на водата, испанските пристанища през последните месеци регистрираха рекордни количества пристигащи зърнени култури и брашно - превръщайки Испания във водещия вносител на украински зърнени култури в ЕС.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски вече предложи да се обмисли тази опция, като призна "нуждата" от зърно в някои страни членки като Испания и Португалия.

"Би било по-добре това зърно да отиде в рамките на Европейския съюз в страните, които го очакват", каза той миналата седмица на месечната среща на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел.

Преди решението на Брюксел да удължи ограниченията, той също изрази предпочитанието си за удължаване на регионалната забрана "до края на годината, но минимум до края на октомври тази година".