Не очаквахме такова предателство от страна на политиците. Не може да подпишеш такъв документ с 5 държави, с който да искаш да има регулация на определен внос на стоки от Украйна и в последния момент да се извъртиш на другата страна. Това е национално предателство. Това коментира Радослав Христов, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Вижте още: Кирил Вътев: Не сме имали разговори относно падането на забраната за внос на зърно от Украйна

 

Той сблъска своята позиция с финансиста Преслав Райков, който пък подкрепя отпадането на забраната за внос.

„Според мен решението е напълно правилно. Ситуацията в Полша, Румъния и Унгария е по-различна. Полша е страна, която най-вероятно след изборите ще преосмисли своята политика и ще отмени забраната. Ситуацията е правилна, пропазарна. 

Правителството осъзна, че тази мярка нямаше никакъв ценови ефект. Смешно е да твърдим, че можем да повлияем на такъв глобален пазар с 50 млн. тона продукция по света при 2 млн. тона, които произвеждаме ние. Смешен е аргументът, че тази антипазарна забрана ще вдигне цените“, коментира Райков за Евронюз.

По неговите думи българската продукция, в частност слънчогледът, винаги се е търсила, но тя не е достатъчно. Според финансиста преработвателите се нуждаят от двойно количество.

„Намесата с пазарни забрани за внос не решава проблема. Едни хора ги подведоха да смятат, че забраната ще има помогне“, смята той.

Във вторник председателят на НАЗ Илия Проданов обаче изнесе коренно различни данни.

“Около 2 000 тона слънчоглед на месец се реализираше от влизането на забраната до момента. В момнета в България има 6 хил. тона слънчоглед и 2 млн. реколта, която се очаква. Това прави 2 млн. и 600 хил. тона слънчоглед.

Нашата консумация за вътрешно потребление е около 600 000 тона слънчоглед. Всичко друго е за износ
”, коментира той на заседание на Комисията по икономически политики и иновации в Народното събрание.

Според финансиста Преслав Райков продължава заблуждаването на българските фермери. 

“Украйна продава на пазарни цени. Черноморският регион продава на пазарни цени. Това е мултинационален пазар. Украйна не би продавала по-евтино, ако може да продаде по-скъпо", коментира той.

По думите на Райков общо 85 млн. лева са раздадени по първи и втори транш на производителите на слънчоглед. Според Христов обаче производителите не са взели и един лев.

„Все още никой не е получил дори един лев. 

Нито искаме пари, нито искаме някакво пряко подпомагане от бюджета, въпреки че сега най-вероятно такова ще се наложи. А някой знае ли, че украинското зърно получава 60 евро на тон за износ? Това е цената на транспорта до България. И аз трябва да се конкурирам с това?!”, добави Радослав Христов.

Според финансистът българските зърнопроизводители искат да продават на по-високи цени, затова и продукцията им залежава.

“Аз не си спомням някой да е казвал, че искаме 30% над цената. Ако в момента някой е манипулатор, това е господинът вляво от мен. Той затова е и тук, за да манипулира общественото мнение.

Искахме да се купува българското зърно, а не украинското. Никой не е твърдял, че иска да забрани украинското зърно, за да се вдигнат цените. Мярката помогна, тъй като се реализира част от българското зърно, не всичкото, но никога не сме излизали с мотива „дайте да забраним, за да вдигнем цените“, подчерта Христов.

Дават ли си сметка политиците, че този сектор произвежда 9 млрд. лв. от БВП на България? Кое производство защитават – българското, украинското, европейското, американското? Решението е взето не на базата на икономическа, а политическа логика“, смята зърнопроизводителят.

Междувременно Полша и Унгария решиха да удължат забраната си за украинско зърно. Новината финансистът Преслав Райков коментира така:

"В Полша предстоят избори и вероятно затова решението е такова. След тях е възможно удължаването на забраната да отпадне", каза той.

Според Райков, колкото по-бързо производителите излязат на пазарния принцип, толкова по-добре за тях, а колкото повече държавата се меси в сектора, толкова по-зле за тях.

Радослав Христов предупреди, че предстоят фалити и протести.

„Този път ще всички сектори ще се включат в общонационалния протест на българското земеделие – зеленчукопроизводители, животновъди и всички други. Скоро ще обявим датата“, заключи зърнопроизводителят.