Не сме имали разговори относно падането на забраната за внос на зърно от Украйна. Това каза земеделският министър Кирил Вътев в отговор на въпрос дали с него е дискутирано проекторешението България да не подкрепи удължаването на забраната за внос от Украйна след 15 септември.

Не сме имали такива разговори, което според мен е пропуск. Аз не мога да кажа нито на Народното събрание, нито на Министерския съвет какви решения да взема. Мога да си кажа мнението. За съжаление в този случай това не се е случвало.

На последната среща с петорката казах, че не мога да заявя категорична позиция по въпроса, защото това ще се реши в Народното събрание.

За мен това решение ще повиши напрежението в аграрния сектор и ще предизвика много тежки протести и това трябва да бъде оценено много внимателно.

Съвсем искрено се надявам народните представители да оценят много внимателно вътрешната обстановка и това, което ще предизвика това решение сред земеделските стопани. Аз не мога да спра земеделците, ако те решат да протестират. 

А към земеделските стопани бих се обърнал с думите - първо да потърсят разговори, срещи с вносителите и с хората, които ще вземат това решение, за да си обяснят двете страни - каква е фактическата обстановка, какво води до това решение и чак тогава да реагират”, добави Вътев пред bTV. 

На този етап предложението не е окончателно, защото предстои гласуването му в пленарната зала. Предложението е подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Подрепя ли министър Вътев отпадането на забраната?

“Искрено се надявам да има много разум при обмислянето на окончателното решение не само от страна на народните представители, но и от страна на земеделските производители. Със или без забрана, настоящата стопанска година е изключително тежка за селското стопанство.

Нищо не е същото откакто започна войната в Украйна и голяма част от нашите земеделски производители са наистина в критично състояние, защото себестойността на продукцията скочи много”, каза още аграрният министър.

Той допълни, че не е виждал анализ как отпадането на тази забрана би повлияла на нашите земеделски производители.

“За голямо съжаление един от големите проблеми в България, е събирането на достоверна информация. Но земеделските производители и без отмяна на забраната са в много тежка позиция”, категоричен е Вътев.

Земеделски производители от миналата седмица обявяват готовност за протести. Основателни ли са обаче те според земеделският министър?

“В една голяма част - да. В една част, която вече обявиха протести, преди да се вземе такова решение - не”, призна Кирил Вътев.

Той сподели, че иска да бъде изслушан в Народното събрание относно предложението за забраната за внос на украинско зърно.

Межудвременно Кирил Вътев ще присъства на заседанието на Комисията по земеделие в Парламента в сряда - 13 септември, от 16:30 ч.