Министерска конференция на тема „Биозащита и ваксинация: основни инструменти за превенция, контрол и ликвидиране на болести по животните" се проведе в Брюксел.

Четете още: Малките фермери: Ножът е опрял до кокал

 

Министър Кирил Вътев също участва в събитието, организирано от Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Домакин на срещата бе вицепремиерът на Белгия и федерален министър на земеделието Давид Кларинвал, съобщават от пресофиса на Министерството на земеделието. 

Превантивният подход, основан на биосигурността и ваксинацията са изключително важни инструменти в болестите по животните. Това е основният извод, до който са достигнали участниците в конференцията, базирайки се на научни проучвания, иновации и добри примери.

Особено внимание е отделено на две важни заболявания, които са причина за значителни икономически загуби за свиневъдството и птицевъдството в глобален мащаб - африканската чума по свинете и птичият грип.

Представителите на Франция и Нидерландия са споделили ценен опит и предизвикателства с ваксинацията срещу високопатогенна инфлуенца по птиците.

Биосигурността е ключов и основен фактор в превенцията и контрола на заболяванията, но в някои случаи са необходими допълнителни стратегии като ваксинация. Това е основното заключение от събитието, в което са участвали също така ръководители на ветеринарни служби на държави от и извън Европа, представители на Европейската комисия, институции,  международни организации и експерти.