CAP4US

Земеделските стопани да не губят време и да очертават през службите по земеделие в системата ИСАК. Това беше призивът от представителите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по време на срещата с фермери в Пазарджик, на която присъстваха заместник –министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, директори на дирекции и експерти във ведомството.

Базовото плащане на площ за Кампания 2023 ще бъде доплатено тази седмица

Информационната Кампания за директни плащания 2024 г. стартира по график в областните градове на страната. В поредица от материали Агри.БГ ще ви запознае с новостите за 2024 г., както и с най-обсъжданите на срещите със земеделците казуси.

Бюджетът на директното подпомагане за 2024 г. е увеличен на 817 072 343 евро, от които: за Основно подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ) – 392 040 192 евро; за Допълнително подпомагане на доходите за устойчивост (старото преразпределително плащане)  – 93 424 140 евро; за млади земеделски стопани – 12 217 718 евро; за малки земеделски стопани – 2 875 000 евро; за памук – 2 557 820 евро.

Кампанията по заявяване на директни плащания тази година стартира на 22 април чрез ИСАК и е предвидено да приключи на 24 юни, като няма да се прилагат санкции за закъсняло подаване на заявления до самия краен срок. В момента се чака и одобрението на Европейската комисия на измененията в Стратегическия план.

„Проектите на наредби са качени за обществено обсъждане, през това време ние целим да съберем земеделските производители по области, за да можем да чуем мнения, въпроси и предложения, свързани с кампанията, след което да обобщим в срока, който остава”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов.

Той призова за активност по подаване на заявленията. Стана ясно, че за област Пазарджик към момента са очертани малко под 20% от допустимите площи за подпомагане. В Пловдив те са 25%.

Оказа се, че в СЕУ не само не може да се чертае, а не може изобщо да се стартира заявление. Въпреки че целта на системата е да облекчава земеделските производители и служителите в администрацията, проблеми с нея продължава да има. Фермерите на срещата питаха дали да чакат „заработването” на СЕУ или да отиват в службите по земеделие и да подават там през ИСАК, защото ако започнат в службата, после не могат да чертаят в СЕУ и обратното.

„Всяка година нещата са в последния момент. Ето, в момента тече чертаене, а ние нямаме никаква яснота, нямаме достъп до програмата. Да не говоря, че в СЕУ, като си качваш правните основания, изобщо не ти излизат, имотите не са навързани, няма изкуствен интелект вътре. Този, който е наел земята, е качил договора, този, който е с първичния договор, не ги е занесъл още и вътре става една какафония – правни на всички или правни на никой…”, оплака се производителка.

„Колегите работят, СЕУ е иновативно решение за тези, които имат техническата възможност. Ще артикулираме проблема с колегите от ДФ”Земеделие”, уточни зам.-министър Капитанов, тъй като на срещата нямаше представители на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

В ИСАК има вече 800 000 ха очертани площи чрез земеделските служби", каза Георги Праматаров, директор на дирекция “Идентификация на земеделските парцели”, но не се ангажира със срок кога ще заработи подаването на заявления през СЕУ. 
От агроминистерството подчертаха, че за 2023 г. в електронната система е имало започнати едва 1900 заявления и приключени 300, при общ брой подадени за кампанията 65 000 заявления.

Следва да уточним, че проблеми с програмата имаше и тогава. Освен това тази година фермерите се бяха настроили да чертаят през СЕУ като репетиция предвид заявките, че в бъдеще това ще се случва само оттам.

Д-р Драгомир Господинов, директор ГД „Земеделие и регионална политика”: Нека земеделците отидат в земеделските служби, за да може да мине гладко кампанията по очертаване.

От въпросите и коментарите на фермерите може да се обобщят няколко основни искания – навременно и ясно информиране за всякакъв вид изменения, промяна на срокове и плащания, както и спазване на сроковете в Индикативния график, като специално за обвързаното подпомагане плащанията да са до края на март, за да не се губи ефектът от тях

Предвид проблемите от 2023 г., започващи още от информационната кампания, късите срокове за реакция след промените, после - Системата за мониторинг и понятието „активен фермер”, земеделците настояха за гаранции, че лошият сценарий няма да се повтори и тази година. „На първо четене” те получиха уверение, че досегашните проблеми за изчистени и не следва да се повторят. Ще видим.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US