Потреблението на свинско месо в Словения е високо, но същевременно местните животновъди задоволяват само 40% от търсенето на вътрешния пазар. Според статистиката клането е намаляло с 1/5 през последните пет години. Заплашени от още по-голямо свиване на сектора, свиневъдите търсят начини за възраждането му. Те имат няколко идеи как това да бъде постигнато, съобщава словенският сайт за земеделие Agrobiznis. 

Какво се случва на пазара на свинско месо?

Постъпките за възраждане на сектора започват още през август 2018 г. Тогава десетки животновъди от цялата страна се ангажираха да увеличат общия брой на свинете майки за разплод с поне три хиляди, за да се увеличи годишното клане на прасета с бозаещи телета. 

По това време имахме 130 до 140 хиляди прасета, родени, отгледани, заклани и преработени в Словения годишно, а целта беше 190 хиляди. В споразумението този брой прасета с бозаещи телета беше заложен като долна граница за въвеждане на етикетирането на свинско месо от словенски произход със знака "избрано качество - Словения", казва Бранко Вираг, член на управителния съвет на Panvita Group и президент на Асоциацията на. Земеделски фирми към GZS - Камарата на земеделските и хранително-вкусовите фирми.

Според Вираг, за да бъде възродено словенското свиневъдство, трябва да се насърчи изграждането на ферми с над 100 прасета за разплод, защото липсват прасенца и се внасят. 

Необходимо е също така да се опростят процедурите за получаване на разрешение за строеж и въвеждане на етикетиране на свинското месо със словенски произход със знака „избрано качество – Словения”

Почти 6 години по-късно нищо не се е променило, казва Алойз Варга - един от най-големите животновъди от Градище и президент на Асоциацията на свиневъдите на Словения. 

Споразумението от 2018 г. беше стъпка в правилната посока, но крачки назад бяха направени от правителството с кошница от най-ниските цени на основните храни. Вместо да насърчи закупуването на местни храни, то насърчи закупуването на евтини храни от внос и конкуренцията на търговците в притискането на доставчиците с цени, казва Вираг.

Свиневъдството е в упадък в Словения, защото търсенето на свинско месо през годината значително варира. Най-голямо е през пролетта, казва младият фермер Рок Ланчич. Той смята, че решението е в бързия преход на фермите в ръцете на млади стопани

Ако родителите ви оставят фермата на вас, когато сте млади и имате хъс за нови инвестиции и работа, фермата ще расте и ще се развива. Ако фермата не се предаде навреме, няма развитие и тя се руши, смята Ланчич. 

Заедно с друг млад фермер - Симон Чернел от близката ферма, те си помагат. Съвместно купуват трактори и други селскостопански машини, за да пестят пари и по-бързо да обновят машините.

Как може да се възроди словенското свиневъдство? 

За Алойз Варга и Бранко Вираг процедурите за получаване на разрешение за опазване на околната среда и за строителство на нови обори трябва да бъдат опростени и хората трябва да бъдат обучени, че новите обори замърсяват по-малко околната среда и не генерират смущаващи миризми. 

В обора използвам добавки, които неутрализират миризмата. Старите постройки вонят, но модерните не, казва Варга, допълвайки, че всеки е готов да сложи пържола в чинията си, но не иска да има ферма близо до дома си. Без земеделия няма храна и това трябва да се осъзнае. 

Словенците искат още насърчаване на изграждането на ферми с над 100 разплодни майки, тъй като имат голям недостиг на прасенца и ги внасят. Искат и земя, на която да отглеждат фуража. 

Свинефермите могат да растат с нови знания, допълнителна земя и модерни селскостопански машини, автоматизирани хамбари и непрекъснати подобрения в отглеждането, казва Данило Меолич, собственик на фермата Meolic.. Един ден той ще предаде фермата на сина си Тимотей. 

Свиневъдството също би станало по-привлекателно за фермерите, ако се въведе етикетирането на свинското месо със словенски произход със знака "избрано качество - Словения". Вижте още:

Бюджетът за хуманно отношение към свине и птици е 84 млн. лв.

Хуманно отношение към свине и птици: Кога предстоят приемите?

Свиневъдство 2023: Прасетата излизат от калта