На предстоящото заседание на Управителния съвет Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) ще бъдат внесени за разглеждане докладите, свързани с подпомагането по хуманно отношение за свине и птици. Изготвени са всички документи и те ще бъдат внесени за разглеждане заедно с указанията за прилагане на помощтта за хуманно отношение към животните.

Това стана ясно от Дора Ненова, директор на Дирекция „Държавни помощи и регулации“ в земеделското министерство. Тя съобщи още, че ЕК вече официално е одобрила държавна помощ за хуманно отношение за свинете.

Свиневъдите ще се подпомагат в трите мерки, които остават непроменени, като годишният бюджет всяка година ще бъде определен от Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”. Общата сума за 6-годишен период възлиза на малко над 250 млн. лева”, каза тя пред стопани.

242 млн. лева пък се предвиждат за схемата за държавна помощ в птицевъдството. ЕК вече е одобрила прилагането на помощта у нас за следващите 6 години, стана ясно още от Ненова.

“Предстои да се вземе решение от УС на ДФЗ за активирането на схемата през тази година, като се запазват същите параметри по отношение на четирите мерки, които са изпълняват и предстои и стартирането на подпомагането и през настоящата година”, каза още тя.

Приемливите разходи за хуманно отношение в свиневъдството:

 

В сектор Свиневъдство се подпомагат мерки, които надхвърлят задължителните стандарти, установени в европейското и националното законодателство за минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свине:

- Осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10 % над задължителния стандарт;

- Осигуряване на изкуствено осветление за най-малко 11 часа;

- Използване на фуражи, съдържащ деоксиниваленол не повече от 2,5 mg/kg

Приемливите разходи за хуманно отношение в птицевъдството:

 

Стандартните животновъдни практики, които се прилагат в сектора на птицевъдството са съобразени изцяло с действащите разпоредби на законодателство в областта на хуманното отношение при отглеждане на птици, като се прилагат мерки (за поне 5 годишен период), които надхвърлят стандартите, а именно:

- използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг;

- осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт;

- подобряване на условията за хуманно отношение към птиците по време на транспорт (за доставки до кланица);

- намаляване емисиите на амоняк с 30 % (гарантиране на концентрация на NH3 до 14 ppm), чрез добавяне в постелята на силикатни минерали.