Корабът Joseph Schulte, плаващ под флага на Хонконг, който напусна пристанището на Одеса на 16 август, навлезе в четвъртък следобед в пролива Босфора. 

През първата половина на август: Украйна изнесе 820 000 тона зърно през дунавските си пристанища

За това съобщи турският телевизионен канал NTV. Това е първият товарен кораб, който стига до Турция след прекратяването на сделката за зърно. Пълният маршрут на контейнеровозът, който е натоварен с 30 000 тона товар (2114 контейнера), включително и храна, не се уточнява, но по-рано беше съобщено, че съдът е минал по новия коридор, създаден от Киев и само два пъти на кратки участъци от маршрута е излизал извън териториалното море на Украйна. 

Министърът на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Кубраков каза, че коридорът ще се използва предимно за евакуация на кораби, които са били в черноморските пристанища на Украйна по време на началото на пълномащабната агресия на Русия.

Украйна официално уведоми Международната морска организация (IMO) за работата на коридора, която потвърди правото на Украйна да регулира корабоплаването и призова Руската федерация да се придържа към международните конвенции и да спре заплахите.

През юли Руската федерация обяви, че се оттегля от споразумението за зърно с мотив, че не се изпълняват условията му, след което започна да обстрелва пристанищата и зърнената инфраструктура на южните райони на Украйна.

Властите на САЩ и Европейския съюз, с участието на Румъния и Молдова, планират да прокарат алтернативни маршрути за износ на зърно от украинските пристанища.