Глобалните цени на храните се повишиха миналия месец, след като Русия се оттегли от сделката за безопасно преминаване на кораби, превозващи зърно от украинските пристанища.

ГласувайтеКакви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (ФAO) съобщи, че индексът при цените на храните се е повишил с 1,3% през юли в сравнение с предходния месец.

Месечният индекс, който проследява набор от хранителни стоки, все още е надолу с почти 12% спрямо юли 2022 г., но решението на Русия да се оттегли от черноморското споразумение тласна нагоре цените на зърнените храни и слънчогледовото масло.

„Международните цени на слънчогледовото олио се възстановиха с повече от 15% на месечна база, основно подкрепени от подновената несигурност около доставките за износ от Черноморския регион“, се казва в изявление на ФAO. Украйна е най-големият износител на слънчогледово масло, представляващ 46% от световния износ, според ООН.

Според агенцията, притесненията относно спирането на производството на палмово масло в Югоизточна Азия и на соево и рапично масло в Северна Америка допълнително повлияха на цените.

Глобалният индекс за цените при пшеницата на ФАО, който се вписва в нейния по-широк индекс на цените на храните, скочи с 1,6% през юли спрямо предходния месец. Това е първото месечно увеличение от девет месеца насам, въпреки че остава с 46% надолу, спрямо историческият връх през февруари 2022 г.

Руските атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура след пропадането на сделката за зърно също вдигнаха цените през последните седмици. И двете страни имат значителен принос към световните доставки, и за това тяхното поведение е определящо за редица държави по света.

„Тъй като приблизително 80% от зърното в Източна Африка се внася от Русия и Украйна, над 50 милиона души в цяла Източна Африка в момента  са изправени пред несигурност и опасност от глад“, каза Шашват Сараф, регионален директор за извънредни ситуации за Източна Африка в Международния спасителен комитет.

Унищожаването на пристанища инфраструктура и в Украйна и в Русия е загуба за целия свят, коментира Матю Милър, говорител на САЩ.

„Те не са насочени само към хората, а към целия свят, защото когато са насочени към зърнена инфраструктура, когато са насочени към транспортна инфраструктура, когато унищожават зърно, както направиха през последните няколко седмици, те не просто вредят на противника, те вредят на всички страни по света“, завърши Милър.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!