Не е тайна, че работата с WiFi и Bluetooth в оранжерия не е толкова лесна. Остъклената и стоманена конструкция влияе на безжичните връзки. Сигналът се нарушава и от гъстотата на отглежданите култури. Това е предизвикателство пред оранжерийния сектор, но съвсем скоро може да бъде преодоляно, пише GreenTech. 

Саудитска Арамия създава изкуствен климат, за да отглежда храна в Неом

Въвеждането на 5G ще направи възможна безжичната комуникация в оранжерията. За да тества тази технология, Tomatoworld наскоро отвори първото 5G тестово съоръжение в Нидерландия.

Tomatoworld е полева лаборатория за земеделие, управлявано от данни, което я прави идеалното място за свързване на 5G към съществуващи сензори. Това ни прави уникални в света. За момента само в тази оранжерия компаниите могат да тестват 5G, споделя Клаудия ван Стаалдуйнен. 

Защо 5G е важно за оранжерийното производство?

За разлика от WIFI и Bluetooth, които не работят добре в оранжерия, 5G прави безжичната комуникация в оранжерията възможна в бъдеще. Тази нова технология предлага големи възможности за цифрови приложения в оранжерийното производството, тъй като информацията може да се обменя много бързо. Имаме камери, които следят зрелостта на продукта, сензори, които измерват нуждата от хранителни вещества за растение, по-добър контрол на енергията и климата и по-бърза роботика. Основното предимство на 5G пред 4G е много бързият трансфер на големи количества данни, допълва Ван Стаалдуинен.

Уникалното при 5G инсталацията е по-високата честота от 3,8 MHz. 5G честотата, която телекомуникационните оператори предлагат в момента в Нидерландия, е 700 GHz. 

По-високата честота позволява много повече данни да бъдат изпратени много бързо. Това е от съществено значение за прецизното управление на роботите, наред с други неща, казва Ван Стаалдуйнен. 

В Tomatoworld компаниите вече могат да тестват технологията в практическа ситуация в комбинация с други продукти. Предвид предизвикателствата, пред които е изправено оранжерийното производство - недостиг на работна ръка, нарастващи цени на енергията и суровините, нарастващи изисквания за устойчивост и по-голяма международна конкуренция, 5G дава възможност за устойчиво и ефективно производство на храни.

Бързите технологични иновации са от решаващо значение за водещата позиция на нидерландското оранжерийно градинарство. Поради тази причина местни и регионални партии подкрепят развитието на 5G приложения в оранжерийното градинарство, отбелязва Ван Стаалдуинен. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Николай Здравков: Отглеждането на зеленчуци е моята страст и любов

Бизнес идея: Спирулина в оранжерията с домати

Агроиновации: Третата демо точка на АгроХъб.БГ отваря врати