За първа година зеленчуците ми ще покрият загубите от зърното ми – парадоксално, но факт”, заявява пред Агри.БГ земеделецът от Мало Конаре Иван Кабуров и разказва: „Вече десета година моето зърнопроизводство покриваше разходите за зеленчукопроизводството ми. В момента имам около 1000 тона зеле, около 500 тона тикви и смятам, че благодарение на тях, ще подсигуря годината.”

Чашата преля! Фермерите излизат на протести

Семейство Кабурови са известни като фермери с мнение и визия, възприемайки се преди всичко като зеленчукопроизводители. Стопанството им, разбира се, е диверсифицирано с цел да се разпредели риска. Имат площи със зърнени култури, модерна хидропонна оранжерия, площи със зеленчуци на открито и биологично производство

През годините семейната ферма залага най-вече на модерното си развитие и постигането на лицензирано високо качество, а през 2022 г. Десислава Кабурова спечели наградата за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ на Осмия конгрес на младите фермери в Брюксел. „Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство”, споделя производителката и агроном пред Агри.БГ и това сякаш е мотото на семейната ферма Кабурови. 

И днес след години управление на кризи, инвестиции и много труд зеленчуковата им продукция може да се намери в няколко известни търговски вериги дори представена като рекламен еталон за качествена българска продукция.

Потърсихме именно това семейно стопанство за мнение относно предстоящия голям земеделски протест, провокиран от отмяната на забраната за внос на украинско зърно. Намираме Иван Кабуров на полето да прибира зеле и той е категоричен, че ще се включи в протеста.

Това, което се случва със зърнопроизводството сега, е ситуация, тегнеща на плещите на зеленчукопроизводителите от 20 години – нерегламентиран, дъмпингов, лавинообразен внос от страни извън Европейския съюз. А за една година работещ бизнес и устойчив сектор у нас, какъвто е „Зърнопроизводство”, е на път да бъде съсипан.

В момента никой не иска да купува слънчоглед. Моя искам да го продам вече десети ден. Няма търсене. Отделно е и лоша година за реколтата. От Пловдив до Септември ожънахме средно по 40-60 килограма от декар. Над 200 лв. е загубата на декар”, коментира земеделецът.

Според него единственият начин за устойчиво решаване на проблемите в земеделието, независимо от сектора и независимо от това кое правителство управлява, е обединението, което не обезличава едно или друго производство, а напротив – създава обща сила, която може да бъде фактор за развитието на всички сектори. Затова, въпреки че през годините многократно е изтъквал онеправданото положение на българския зеленчукопроизводител, Иван няма морална дилема да подкрепи обявеният като общ протест на 18 септември.

„Имаме обединение към Камарата(БАК), подкрепяме колегите. Настояваме и за контрол на вноса на зеленчуци по границите с Турция и Северна Македония. За да не се разводняват нещата, сега сме очертали ясно няколко искания, но следва оттук насетне взаимно да се подкрепяме и да отстояваме интересите на българките производители от всички сектори на селското стопанство”, казва за финал Иван Кабуров, а ние го оставяме да събира реколтата, защото в земеделието много време за приказки няма.