Безспорно основната тема тази седмица са протестите в Германия и отзвука им у нас.

Поредицата от действия на международната сцена е сигурен знак, че са нужни сериозни дебати относно решенията на проблемите, пред които са изправени фермерите в Европа. 


Тук говорим за осигуряване на конкурентоспособност на целия селскостопански сектор, бъдеще на местните храни продукция и истинско намаляване на административната тежест.

Анализ на ситуацията направи журналистът Рувен Зитц, специално за Агри.БГ. 

По думите му фермерите в Германия не протестират, защото искат повече субсидии, или повече облекчения, или субсидия за газьола, или по-малко административни изисквания.

Те искат да произвеждат храна.

А към момента с всички изисквания, тези на пръв поглед прости дейности - да бъдеш фермер и да произвеждаш - трудно могат да се случат.

Прави ни впечатление, че и там, както и у нас, в медиите по време на протестите непрестанно се говори как земеделските стопани искат повече субсидии и в това се корени недоволството им. Нещо, което не е вярно, според Рувен Зитц.

И нещо друго интересно. През изминалата седмица редица български медии публикуваха информация как германският канцлер Олаф Шолц ще разговаря с представители на фермерската общност на фона на протестите. 

Справка с колеги журналисти от Германия обаче сочи, че Олаф Шолц всъщност не е искал да разговаря с фермерите и още повече - дори не се е появил на протестите и не желае да говори публично пред земеделските производители. 

Всичко това допълнително нажажава обстановката и всъщност кулминацията на протестите в Германия, ще бъде в понеделник, 15 януари в Берлин. 

А протестите в България? Това е тема, за която ще говорим все по-често през новата седмица.
 

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav

🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY

🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI
 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.
 

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК  или на [email protected]