Фермерите не си поплюват, решат ли да защитават интересите си. Доказателство за това са масовите протести в Германия, където вече дни наред производители от цялата страна дават воля на гнева си, блокирайки пътища, изсипвайки слама и оборски тор.

Още по темата: Полски фермери се присъединиха към протестите на германските си колеги

Гневът на фермерите не е случаен. Недоволството зрее отдавна заради високите изисквания, данъците и чувството, че си оставен сам и неоценен, обобщават ситуацията от Agrarheute.com.

Последната капка, която преля чашата на търпението, беше планът на федералното правителство в началото на декември за премахване на субсидиите за дизел в селското стопанство и освобождаването от данък върху превозните средства. По този начин земеделските производители би трябвало да допринесат за запълване на дупка в хазната в размер на около 900 млн. евро. 

В резултат на това още в края на 2023 г. имаше протести на фермери в цялата страна. В Берлин се проведе голям митинг. Президентът на браншовия съюз Йоахим Руквид призова правителството да отстъпи и обяви нови протести. Те продължиха през целия декември 2023 г. и до новата година. 

Имаше демонстрации в редица градове, множество акции и оживени дискусии сред стопаните и политиците. В резултат на това на 4 януари 2024 г. Германската управляваща коалиция отмени някои свои планове. Вече не се говори за премахване на освобождаването от данък върху превозните средства, а данъчните облекчения за дизела няма да отпаднат изведнъж, а постепенно до 2027 г.

Въпреки това обаче фермерите са решени да се борят докрай и от понеделник, 8 януари, те обявиха цялата седмица за демонстрации, блокади и митинги в цялата страна. Мнозина се надяват, че протестите няма да ескалират, а кулминацията на техните действия е насрочена за 15 януари в Берлин.

Борбата срещу плановете на правителството за икономическа и селскостопанска политика, които предвиждат намаляване на субсидиите за сектора, е знак, че са нужни сериозни дебати относно решенията на проблемите, пред които са изправени фермерите като цяло. Сред тях са осигуряването на конкурентоспособност на германското селско стопанство, бъдещето на местната продукция и работните места в сектора.

Подобни са и проблемите в нашата страна, което провокира българските фермери да бъдат солидарни с германските си колеги. В социалните мрежи масово се споделят кадри от протестите в Германия и се коментира под статии на Агри.БГ. Не липсват и призиви кога и у нас ще се случи същото.

Едно малко по-различно мнение изрази във Фейсбук зърнопроизводителят Радостина Жекова, участвала активно в земеделските протести у нас през 2023 г.:

“Наштя” няма да излязат, защото, когато излизахме четири пъти в рамките на една година, целокупният български народ ни псува, обижда, кле ни и сега “Кога?”. Ами няма да я бъде.

Ние сме виртуози на омразата, на писането на лъжи. Нагледах се на празнодумие из мрежата. 26 браншови организации предали протеста. Сериозно ли?! Вие сериозно ли от висотата на чашата си с ракия стигнахте да това убеждение?!

Знаете ли какво, ако не бяха въпросните браншови организации, протест нямаше да има! Ако не бяха НАЗ и БАК, протест нямаше да има! Сега лайквате германските колеги...

Ами същите (германците - бел. авт.) не подкрепиха исканията на петте държави членки за намаляване на европейските изисквания, не подкрепиха и исканията за спиране влизането на дъмпингова стока. 

Всъщност в Германия има бунт и той е срещу политиката на ЕС. Вече не е нито земеделски, нито е за акциза. Успех им пожелавам на хората, осъзнали купищата тежести върху всеки един от нас. Ганя ще плюе, ще лайква и ще псува държавата”.