Полските фермери са солидарни с протестите на колегите си от Германия. На 8 януари земеделските стопани в западната им съседка започнаха едноседмичен протест, който включва блокиране на ключови пътища. 

Заради плановете за икономии: Фермерски протести блокират Германия

 

Ситуацията е сериозна – изходите на магистралите и центровете на градовете са блокирани. Влаковете не се движат по много маршрути и училищата преминаха към дистанционно обучение. 

Европейските фермери ще покажат своето единство и сила, като присъстват на границите между Полша и Германия и Германия и Холандия. Целта на съвместните демонстрации и блокади е да се покаже на европейските политици, че няма да получат одобрение от европейските фермери за бавното изчезване на селското стопанство в Съюза“, казва Моника Пшеворска, организатор на протеста от полска страна, цитирана от Farmer.pl.

"Всяка страна се бори по различни начини за ограничаване на селското стопанство, които в по-голяма или по-малка степен произтичат от политиката на климата, водена от Европейския съюз. Въпреки това, с нарастващите изисквания към европейските фермери, ЕС се съгласява на огромен внос на селскостопански хранителни продукти от Украйна. Това унищожава европейските фермери“, пише в twitter Пшеворска, която е директор на Института по селскостопанска икономика.

Страните, граничещи директно с Украйна, като Полша, отдавна говорят за проблеми на вътрешния пазар, но тяхното мнение досега е омаловажавано, според нея.

„Показваме, че на европейските фермери им е писнало да не бъдат чувани и омаловажавани. Заедно те се противопоставят на навлизането на селскостопански и хранителни продукти от Украйна на територията на общността в сегашния им вид. Заедно настояват за дебат за селското стопанство в Европа в контекста на плановете за присъединяване на Украйна към структурите на ЕС", добавя тя.