Земеделските производители са в протестна готовност заедно със своите тежкотоварни машини край Долни Богров. 

Вижте още: Николай Денков за протестите на фермерите: При преговори и двете страни печелят, няма нужда единият да е губещ

 

За Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, които е част и от Инициативния комитет на протеста отбеляза само, че все още се изчаква меморандума, който правителството да подготви и евентуално това да прекъсне протестните действия на стопаите.

От понеделник стотици фермери се тръгнаха с тракторите си към столицата. Машините са паркирани край софийското село Долни Богров, тъй като е необходимо специално разрешение да влязат в София. 

Екип на Агри.БГ е в Долни Богров и следи ситуацията. 

Междувременно президентът Румен Радев също се изказа по темата: "Земеделските производители в България са ощетени от това, че няма равенство между субсидиите, а и самото им разпределение вътре в страната, не е урегулирано по най-добрия начин", каза той на брифинг пред българските медии в Ню Йорк.

Според него обещанието на премиера Николай Денков да забрани вноса на слънчоглед и помощите за земеделците няма да успокоят протестиращите.

Радев очерта като проблем и неравномерното разпределение на субсидии в сектора, както и "политиката на противопоставяне", която кабинетът води.

Пред медиите зърнопроизводителят Васил Петров от Разград коментира протеста и недоволството на производителите:

"Никой не каза, че част от проблемите на зърнопроизводителите в момента, са заради грешната стъпка на министър Асен Василев, който миналата година забрани износа. Тогава каза, че ще купи 1 млн.тона зърно. Говореше най-различни фантасмагории и в крайна сметка отказа търговците, когато имахме най-добрата цена и зърното остана в нашите складове. Никой не го попита защо след тази глупост, той не компенсира грешките си.

Сега отново с нова глупост пускаме вноса от Украйна. Това е истината. 

Българският земеделски производител има нужда от реализация и нормална конкуренция - да няма дъмпинг на цените. А украинските стоки по ред причини са дъмпингови стоки. Ние сме наясно с международните цени на пазара и се съобразяваме с тях. Това, което правим тук е, че се борим за хляба си, за труда си, но искаме правила", каза Петров.

Гласувайте: "Прах в очите” ли е предложението за лицензионния режим и квотите от Украйна?

 

На въпрос очакват ли фермерите извинение от Николай Денков затова, че ги нарече "терористи", фермерът каза:

"Това е въпрос на култура. Ако той иска да си защити пред нас академичната титла, трябва по академичен начин да ни се извини", заключи Васил Петров.

Галин Нинчев, зеленчукопроизводител от Плевенско коментира за Агри.БГ протеста.

"Голяма част от производителите сме на дъното. Нека управниците да вземат нещата в свои ръце и да помислят за всички българско и родно. Да бъде взето под внимание производството! Затова сме тук. И ще продължим, докато се наложи. Категорични сме, че няма да отстъпим", заключи Нинчев.

Междувременно политиците от опозицията решиха, че могат да се вклинят в протеста на земеделците. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов дойде при фермерите край Долни Богров фермери, но беше изгонен с освирквания. Земеделските производители заявиха, че не желаят "Възраждане" да "яхва" протеста им.

От своя страна БСП реши да действа по друг начин. "Внасяме предложение Народното събрание да отмени решението си, с което вдига забраната за внос от Украйна и приема обратното решение - да наложи отново забрана", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание.

За Агри.БГ Симеон Караколев, председател на НОКА каза:

"Току-що получихме информация, че в деловодството на Народното събрание, е внесено проекторешение за налагане на отмяна на решението от 14 септември за освобождаване на вноса от Украйна.

Новото проекторешение ограничава вноса на четирите продукта от Украйна (слънчоглед, зърно, царевица, рапица). Забраната се разширява, като се добавят сухо мляко, плодове и зеленчуци, и мед от Украйна", обясни Караколев.

 

 

Вижте още по темата: 

Анализ: Защо протестират фермерите?

Протестите на производителите продължават в Долни Богров

Илия Проданов от протеста: Тук терористи няма. Има земеделски производители

Министър Кирил Вътев присъства на протеста на земеделците

Договаряме с Украйна лицензионен режим и квоти - истинска възможност или прах в очите на фермерите?

Протестите на земеделците се преместиха пред Министерския съвет

Какво предложи правителството на протестиращите фермери?