Протестите на земеделските производители са резултат от недоверието към политическата класа, която назад в годините често ги е залъгвала с обещания, които не е изпълнявала. Затова сегашното правителство ще оформя обещанията си в писмени документи, за да е ясно кой, какви ангажименти е поел и как ги изпълнява. Това каза министър-председателят Николай Денков при откриването на днешното заседание на Министерския съвет.


"Всички решения от вчера в енергетиката и земеделието съответстват на целите и приоритетите на правителството. Никъде нямаше нужда то да отстъпва, а обратното: когато обсъдихме какво ги притеснява и какви могат да са решенията, се оказа, че те могат да бъдат взети. При преговори и двете страни печелят, няма нужда единият да е губещ", каза Денков.


"Напрежението, което всички виждаме по медиите и на площада, е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа. Тези хора са лъгани много пъти през годините. Упреците им не са към нас, а общо към политическата класа, която много често обещава и рядко изпълнява обещаното", продължи той.


Николай Денков заяви, че неговото правителство ще поема конкретни ангажименти само когато може да ги изпълни. Те ще бъдат оформяни като писмени документи, за да е ясно кой е поел ангажимента и как ще го изпълнява.

"Така ще действаме, всичко останало е популизъм", обобщи той.


Денков добави, че в сряда, 20 септември, правителството ще отпусне 63 млн. лв. допълнително за фермерите по схемата за компенсации заради войната в Украйна. Както и ще ускори максимално процедурите, за да се използват парите в подготовката за следващата стопанска година.

С решението за отлагане на вноса на слънчоглед, по думите му, се реализира интересът и на земеделците, и на преработвателите, и на потребителите. 

 

Вижте още по темата: 

Анализ: Защо протестират фермерите?

Протестите на производителите продължават в Долни Богров

Илия Проданов от протеста: Тук терористи няма. Има земеделски производители

Министър Кирил Вътев присъства на протеста на земеделците

Договаряме с Украйна лицензионен режим и квоти - истинска възможност или прах в очите на фермерите?

Протестите на земеделците се преместиха пред Министерския съвет

Какво предложи правителството на протестиращите фермери?