В 11.46 часа протестиращите фермери взеха решение да поканят земеделският министър Кирил Вътев, премиерът Николай Денков и председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева в сборния им пункт на Ботевградско шосе в района на Долни Богров.

Агри.БГ следи протестът на производителите отблизо ТУК

В 12.58 ч. земеделският министър вече беше при фермерите с целия си екип. Ето какво каза той:

"Много добре знаете, че не съм професионален политик, обаче много добре ви познавам проблемите от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт. От войната в Украйна се промениха страшно много неща и света става друг. За голямо съжаление, ние сме най-близо до тази война и сме едни от най-потърпевшите, заедно с още 4 фронтови държави. 

Абсолютно с огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест. Всеки от вас се бори за правото си да произвежда и да получи заслуженото за това производство", каза Вътев.

Той припомни, че проблемите в земеделието не са от вчера или от днес. Напротив, те са трупани в продължение на 30 години.

"Обтановката е наистина сложна. И ние имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите, за да намерим правилните решения. За съжаление нито едно от решенията не предполагат моментален резултат. 

Аз съм готов да отговарям на аболютно всички въпроси, които ми зададете, само че тук има 5 искания отправени от всички вас, на които решенията, които е възможно да бъдат решени веднага, са решени. 

Първото решение, което е решено веднага и всички много добре знаете е, че пропаднали площи се плащат единствено и винаги досега в следващата календарна година. За тази година парите са освободени за пропаднали площи и се очакват заявленията.

Продължаване на забраната за вноса на украинско зърно - знаете, че има 1 месец време, вече губим 4 дни, в който трябва заедно да определим нашите искания за количествата, които искаме да допуснем от Украйна.

Помощите за Украйна - осигурени са 150 млн. лева. Чакаме да дойде нотификацията от ЕК. Знаете, че това е процедура.

Другите 63 млн. лева също са осигурени. Утре, 20 септември, ще се издаде постановлението и тези пари също ще заминат за нотификация към ЕК.

Относно минималната помощ de minimis - знаем колко е важен. Искам да ви кажа, че има остатък, който в момента се разработва, за да може да бъде пуснат прием и да бъдат платени парите по de minimis. Не забравяйте обаче, че не само присъстващите тук сме производители. И не само ние имаме нужда от тази подкрепа.

Има една армия от съвсем малки земеделски производители, за които полагаме усилия за първи път да получат някакво подпомагане от 20 години насам", добави Вътев.

Земеделският министър Кирил Вътев съобщи на земеделците, че премиерът Николай Денков очаква фермерите за среща в 15.00 ч. в Министерския съвет, заедно с финансовия министър Асен Василев и председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева.