Това около което се обединихме, че по всяка една от точките, които поставиха протестиращите, ние или можем да предложим решение, или можем да обясним как ще търсим решението във възможно най-кратки срокове. Това каза премиера Николай Денков.

Всичко за протестите на производителите ТУК


Той обясни решенията след срещата, която продължи над 4 часа.

1.По отношение на слънчогледа като култура - след малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тази квота ще бъде разрешена за внос в България едва след като ние сме уточнили колко е голяма. Това количество ще бъде равно на разликата между възможностите за преработка на българските предприятия и всичкото налично количество слънчоглед към момента на края на жътвата. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна.

"По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки за това може ли да се включат и други продукти. Аз не знам какъв ще бъде изхода от преговорите, но ние ще направим всички възможно те да бъдат включени. Ако не тогава на двустранна основа с Украйна ще преговаряме за тях.

По отношение на качеството на селскостопанските продукти - отново повтарям досега от Украйна не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на внасяните продукти. Те се проверяват така както се внасят продуктите от трети страни. При най-малки индикации за нарушение на изискванията, те ще бъдат върнати обратно в Украйна", добави Николай Денков.

2. Относно помощта за Украйна - поехме ангажимента, че до 30 септември ще бъдат изплатени тези средства така както е поставено като изискване.

3. Относно помощта за пропадналите площи - основният въпрос там е дали може да се съкрати срока, а вече е поставен един срок. Това, което се договрихме е, че земеделското министерство ще съкрати срока за подаване на заявки, така че в известен смисъл отговаряме на това искане от протестиращите. Съответно след събиране на всички заявки ще могат да се изчислят сумите. Плащанията ще бъдат направени максимално бързо. Не фиксирахме срок, но се очаква да бъде в рамките на между седмица-две седмици. 

4. Относно помощта de minimis - необходимо е да се направи консултация с ЕК и очакваме утре земеделското министерство да подготви съответен документ, който да бъде изпратен в министерството на финансите и оттам те да задвижат процедурата, така че до утре вечерта те да могат да отговорят на въпроса какви са средствата, с които да се запълни това искане на протестиращите.

"Има друг въпрос би ли могла да се промени горната сума на помощта de minimis, която в момента е регламентира на европейско ниво. Това, което поехме като ангажимент е, че правителството ще подготви такова предложение и ще го входира официално в ЕК.

Въпросът, който беше поставен от производителите на мляко беше дали ще се намали границата над която, когато са продали продукция, те могат да получат такава помощ. Това е тип дерогация спрямо общите правила. Това, което поехме като ангажимент е, че трябва да проверим юридически бързо дали може да се приложи това, което предлагат протестиращите. Ако може - ще го направим. Ако не може юридически за тази година, поне ще се опитаме да го дефинираме как да бъде оттук нататък реализирано", заключи Денков.

Председателят на НАЗ Илия Проданов коментира:

"Важно е да се уточни, че ние ще бъде доволни едва когато представим всичко, което сме водили като разговори днес, отвън на хората, които са с нас и ни подкрепяха в тази битка. Когато те бъдат доволни, тогава ще бъдем доволни и ние.

Аспектът по точка 1, който е хубаво да се спомене е, че премиерът пое отговорност докато не се регламентират механизмите, да не влиза слънчоглед от Украйна в България. Това е много важно и съществено за нас", каза той.

На въпрос продължават ли протестите, Проданов уточни:

"Протестите в цялата страна не ги правим хората, които сме тук, а нашите членове, така че в момента, в който излезем отвън и ги запознаем, ще ви кажем дали протестите продължават или не", заключи председателят на НАЗ.

Финансовият министър Асен Василев също взе отношение по точките, които протестиращите фермери отстояват.

"Вносът на слънчоглед ще бъде разрешен когато има ясни количества, които са уговорени между земеделците и преработвателната промишленост, така че да е ясно колко точно трябва да е внесено в страната като слънчоглед, за да може да не спре производството на олио. 

Това ознавача, че бюджетните постъпления няма да бъдат ощетени. 

Относно помощта за Украйна - 150 млн. лева бяха отпуснати с постановление на МС. Другите 64 млн. лева са подготвени да бъдат отпуснати с постановление на МС утре, тъй като отпадна забраната за внос на зърно от Украйна, което позволява да се гарантират съответните постъпления в бюджета, съответно и тези средства да могат да бъдат разходвани.

Ускоряването на разплащането ще се случи. МЗХ пое ангажимент да увеличи тавана на помощта, като уведоми ЕК. Ще се опитаме изплащането на средствата да стане по-бързо от 30 септември. 

В рамките на утрешния ден ще можем да подадем информация дали и какъв размер може да се намери за помощта de minimis.

Друг ангажимент, който поехме е, ежеседмично Агенция "Митници" да публикува обемите на внос и износ на 4-те зърнени култури, както и средната декларирана цена, както за внос, така и за износ", заяви Асен Василев.

Земеделският министър Кирил Вътев каза следното:

"Надявам се моите колеги, с които се познаваме отдавна - производители и преработватели да бъдат удовлетворени и протестът тази вечер да приключи. Ако протестът продължи след всички ангажименти, които пое правителството - мисля, че могат да се правят други изводи", категоричен е Вътев.

Предстои обсъждане по сектори на предложенията на правителството.

Вижте как реагираха протестиращите фермери на предложенията на правителството: