Напълно възможно е зимата в Европа тази година да настъпи по-рано. Това показват климатични модели, на които се вижда изключително силен положителен геопотенциал от 700 hPa в части от Северния Атлантик през ноември и декември 2021 г., информира mkweather.com.

Тъжна жътва в Сливенско: Пшеницата и рапицата са силно пострадали от буря

Тази аномалия в налягането означава, че може да се очакват ранни зимни студени вълни на Стария континент в края на годината.

Докато за северната част на Европа прогнозата е за по-студено лято, за южната ситуацията е коренно противоположна. Там то ще е сухо и много горещо.

И докато все още е рано да мислим за зимата, най-горещото лято тази година със сериозни температурни аномалии се очаква в Испания, Италия, Словения, Хърватска, Сърбия, Косово, Република Северна Македония, Албания, Гърция, България, Кипър и Турция.

Доста топъл летен сезон ще има в Швейцария, Австрия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Румъния, Молдова, Украйна и части от Унгария и Словакия.

Метеоролозите предупреждават за поредна гореща вълна през юли. Изключително горещо ще бъде над Сахара, Средния Изток, Централна Азия и Южна и Източна Европа поне до 20 юли. Това ще донесе сериозно засушаване и риск от горски пожари.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Опасност от пожари: Задават се екстремно високи температури

Житницата очаква между 500 и 600 кг/дка пшеница

Внимание! Градушки заплашват продукцията през следващите дни