С този символичен жест на откриване на жътвената кампания пожелавам след прибиране на последното зърно хамбарите да са пълни. Нека по време на жътвата времето да бъде благосклонно, техниката да работи безаварийно и не на последно място, справедлива и достойна цена за произведеното от българския земеделец. С тези думи служебният министър Христо Бозуков приветства участниците на церемонията по откриването на Националната жътвена кампания край град Плевен.

План ускорява работата на ДФЗ

Според данните, които той цитира, площите, които се очаква да бъдат ожънати с пшеница тази година, са близо 12 млн. дка. Тези с ечемик са 1,250 млн. дка, а с рапица – 1,3 млн. дка. По предварителна експертна оценка прогнозното производство от реколта 2021 г. ще бъде в границите на 5,7 – 5,8 млн. тона за пшеница и над 500 хил. тона за ечемик. 

„Това ми дава основание да съм спокоен, че хлебният баланс у нас ще бъде осигурен. Независимо от променливото време, обилните валежи и падналите градушки очакваме добра зърнена реколта, която ще бъде прибрана навреме. Това сочат и данните от заключителното обследване на посевите, че се очертава много добра реколта от зърно в страната“, оптимист е проф. Бозуков. 

С пожелание за богата жътва и високо качество на прибраната реколта се включи и Костадин Костадинов – председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Домакини на церемонията тази година са Национална асоциация на земеделските арендатори в град Плевен. Ръжта, която се зажънва по международния проект „Хляб на мира“, е от стопанствата на фирма „Ненови“ ООД. НАЗ е партньор на проекта от самото му начало.

„За нас е чест да бъдем част от това международно послание за мир и обединение. Вярваме, че и в новата политическа среда на ЕС земеделието няма да бъде разделителна линия между големите и по-малките страни членки, между Западна и Източна Европа. Убедени сме, че равенството ще бъде постигнато и в новата Обща селскостопанска политика и бъдещата рамка на европейското подпомагане на аграрния сектор“, допълни Костадинов.