За наднормени температури, задълбочаващ се почвен дефицит на влага в крайните югозападни и южни райони и опасност от пожари предупреждават в прогнозата си за следващите седем дни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Падналите валежи в края на юни и началото на юли са били неравномерно разпределени. Такива със стопанско значение са регистрирани предимно в Източна България (Силистра, Варна, Добрич, Чирпан, Карнобат). 

През следващия 7-дневен период в източните райони вегетацията на царевицата и слънчогледа ще се осъществява при наличие на добри влагозапаси в 50- и 100-сантиметровия почвен слой (над 75% от ППВ). В част от югозападните и южните райони, където валежите през последните две седмици са били оскъдни, нивото на влагозапасите в 50-сантиметровия почвен слой е ниско - под 60% от ППВ (Благоевград, Сандански, Хасково). 

НИМХ: В тези райони ще се налага прилагане на повишени поливни норми при пролетните култури. 

През периода при царевицата в зависимост от ранозрелостта ѝ ще протичат различни фази – изметляване, цъфтеж на метлицата, изсвиляване и наливане на зърното при част от ранните хибриди в полските райони. При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При памука ще се наблюдава бутонизация и начало на фаза цъфтеж.

НИМХ: Жътвата на пшеницата ще се провежда в условия на повишена пожароопасност.

Прогнозираните екстремно високи максимални температури в средата на юли, на места до 38-39 градуса, ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при пролетните и зеленчуковите култури (домати, пипер, краставици, тиквички) от късното полско производство.

Метеорологичните условия ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, лозите и зеленчуковите култури. Прогнозираното относително сухо и горещо време през повечето дни ще бъде предпоставка за увеличаване на популационната плътност на някои вредители ( червен овощен акар, жълт лозов акар).

През второто десетдневие на юли растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културите, съветват специалистите.