В празничния ден за началото на Жътвената кампания 2021 тъжна жътва тече в Сливенско. Преди дни неочаквана буря, която не се предвиждаше по прогноза дори и на метеостанцията, нанесе много щети по пшеницата и рапицата, споделя пред Агри.БГ Георги Радев, председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ в Сливен. Намираме го да жъне със свито сърце останалото след градушката от маслодайната култура.

План ускорява работата на ДФЗ

Цялата е легнала на земята и не можем да я приберем. Остава половината там, описва сегашната картинката зърнопроизводителят и разказва:

„Рано сутринта се стъмни, бурята се виждаше буквално като стена в хоризонта – вятър, дъжд и градушка, 30 литра паднаха за 40 минути. Пшеницата сигурно е 30% на земята, слънчогледът е на решето - той поне ще се възстанови, но при рапицата няма оправия. Където е минала градушката, се вижда вече поникнала рапица, така я е очукало, че все едно сме я засели още веднъж.“

В момента на прибиране на културата зърнопроизводителят забелязва, че се очертават около 50% загуби, като средният добив е 160-70 кг/дка. Поражения има в много стопанства на Сливенското землище и в посока към Нова Загора. Вече са минали огледи за пропаднали площи. Сега фермерите се надпреварват с времето преди следващите дъждове.

Георги Радев: Много се забави жътвата на пшеницата. Миналата година по това време почти бяхме приключили, тази година още не сме влезли да жънем. Дано успеем да я приберем, защото сушата от предходната година ще я избиваме поне още две.

„Свършим ли рапицата, започваме с пшеницата. Някои колеги започнаха вече да жънат ранните сортове. За добиви още е рано да говорим, ще се види след жътва. Да го чакаш цяла година, да се радваш, че вали, защото миналата година бе суша, всичко да е наред и накрая да се съсипе...Това е съдба земеделска – фабрика под небето“, заключи зърнопроизводителят.

Въпреки че в района има градозащита, по думите му градушки падат след температури над 35-37 градуса. Следващата такава ситуация вече се очертава. Прогнозата за първите дни на юли е за екстремно високи температури, а след това се очакват валежи с повишена вероятност от градушки.