Очакваме между 500 и 600 кг/дка добив при пшеницата. Качеството към момента е добро, стига да не паднат дъждове, които да отмият хектолитъра. Ако всичко върви наред, би трябвало да нямаме сътресения в качеството на пшениците. Това каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите за Агри.БГ.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Опасенията на производителите идват единствено от времето.

“Ние се движим с около 10 дни закъснение заради студената пролет и дъждовете след това, които преживяхме в Добруджа. Въпреки това нямаме никакви притеснения за жътвата”, обясни Жекова.

Към момента вече тече жътвата на ечемик в Добричко.

“Може би тази седмица, ако всичко е наред и няма дъждове, ще започнем да жънем и пшеницата”, добави Жекова и продължи: “Ако валежите продължат, просто ще изчакаме търпеливо, за да влезем в жътва”.

От гледна точка на болести и неприятели в Добруджа нещата изглеждат малко по-различно в съпоставка с останалата част на страницата.

“На места посевът се прорежда. Затова и беше нормално именно в тези части да излязат и заплевелявания. Това обаче в никакъв случай не ни притеснява. Затова сме инвестирали в хубави комбайни, за да можем да жънем спокойно”, заключи Жекова.