В началото на следващия седемдневен период се прогнозира захлаждане и промяна в агрометеорологичните условия, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). След жегите през изминалите дни на много места в страната се образуваха бури и градушки. Опасността от тях остава.

План ускорява работата на ДФЗ

Агрометеоролозите отчитат, че екстремно високите температури в края на юни и началото на юли са повлияли негативно върху развитието на земеделските култури. През следващата седмица се очакват средноденонощни температури близки до климатичните норми. 

Падналите валежи през юни на много места в полските райони са осигурили добри почвени влагозапаси за развитието на царевицата и слънчогледа. През периода при царевицата ще се наблюдават фазите листообразуване, а при по-ранните хибриди, засети в агротехнически срок, и изметляване. При слънчогледа ще протича образуване на съцветия и цъфтеж. При лозата ще се наблюдава наедряване на зърната.

НИМХ: Прогнозираните превалявания ще ограничават възможностите за прибиране на зърнената реколта. Възможни са градушки и допълнителни щети по селскостопанските култури – полягане на житните посеви и разпиляване на зърното.

По-подходящи условия за извършване на растителнозащитните пръскания ще има в средата на периода. Те трябва да се правят в по-хладните часове на деня при температури не по-високи от 25 градуса, съветват метеоролозите.