Ако се чудите кое обединява повечето фермери в Германия, то това е практиката им да третират културите след залез слънце. Резултатите от онлайн проучване потвърждават това твърдение. Нощните пръскания стават все по-предпочитани и затова има конкретни причини, пише Agrarheute. 

От семето до кулинарния шедьовър - силата на качествения сорт и правилното хранене

Една от причините са новите селскостопански машини, оборудвани с GPS насочване и модерна светлинна система. Те позволяват на фермерите да извършват пръскания по тъмно. 

Има и редица предимства на тази практика, която допреди няколко години беше необичайна. Нейният потенциал е оценен в Германия още през 2019 г. Тогава 70% от допитаните са заявили, че защитата на реколтата през нощта е бъдещето. Прогнозата им се сбъдна. 

54% от фермерите (при почти 1700 анкетирани) в Германия казват, че предпочитат да работят на полето през нощта. Практиката дори става обект и на магистърска степен. В научния си труд Патриция Кеплер описва предимствата на нощните пръскания. Тя заключава, че защитата на растенията през нощта намалява количеството на използваните ресурси поради по-малкото отклонения и по-добрите условия за растенията да абсорбират активните вещества. В допълнение, за цъфтящи култури прилагането на инсектициди през нощта намалява рисковете за опрашващите насекоми.

Голяма част от участвалите в анкетата обмислят преминаването на нощни пръскания. Две неща за момента ги възпират. 

Една четвърт от анкетираните (26%) казват, че опазването на реколтата през нощта не се вписва в работния им график, докато 14% от анкетираните казват, че ако излязат с машините си през нощта, се излагат на подозрения, свързани с тяхната дейност и веществата, с които пръскат. Само малък процент от фермерите, а именно 6%, се съмняват, че нощната защита на културите е по-ефективна.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Трайни насаждения: Колко пари на декар ще се плаща по три от екосхемите

3 549 стопани получиха по 324 лв./ха за зимни пръскания

Дроновете в небето противопоставиха земеделци и пчелари пред депутатите