От семето до плода - технологията Panatechnology на Panamin Co.  и резултатите от приложението на продуктите Панамин и Панатоп имаха възможност да разгледат посетителите на отворените дни в демонстрационната база на Опора Заден България - представител на холандската компания за селекция на зеленчукови култури Enza Zaden

В рамките на три дни гостите посетиха оранжериите в базата и станаха свидетели на резултатите от партньорството между Panamin Co. и Опора Заден България. 

Много съм доволна от опитите, които изведохме с тях, защото ние не сме партньори просто за тези три дни, а за целия сезон - от разсада до приключване на сезона. Извеждаме опити, които са на едно много добро ниво с необходимата контрола.

Така че да може производителят да дойде и да види нещо, което е в реална среда, не е като лабораторни изследвания и това, което наблюдаваме е наистина едни много добри резултати, много видими резултати между контролата и третираните с техните продукти растения. Това, което ми прави впечатление е, че растенията са здрави, няма липси на хранителни елементи”, каза Мария Николова, управител на опитна база Опора Заден България.

Акцент бяха специално подбраните розови домати Мами Пинк” и “Вермиленза”. Те съчетават добрите качества на холандските сортове – устойчивости и трайност, но в същото време и двата сорта са със страхотен вкус.

Представените два сорта пипер “Амарета” и Капия „Мешур 48” са високодобивни, като “Амарета” е подходящ и за външни площи без конструкция.

Агрономите на Panamin Co. разясняваха на гостите действието и ефекта върху тях от изцяло базираните на природни суровини Панамин и Панатоп, които са без аналог на българския пазар. 

Органоминералните миксове са богати на хуминови и фулвокиселини, внимателно селектирани L-аминокиселини, екстракти от водорасли, вулканични скали и силно концентрирани микро и макро елементи. 

В широката гама от предлаганите продукти на Panamin Co. има и такива с високо съдържание на натурален Калций, Сяра и Мед, ангажирани с подобряването на здравния статус на растението. 

Разликата в развитието на културите с приложените продукти от Panatechnlogy и в контролата е очевидна.

Може сами да видите приложението на нашите продукти в цялостната ни технология спрямо контролата, да се убедите в здравината на плодовете. Най малко, това което може да наблюдавате, дори да не разбирате като агроном, е че липсва напукване поради калциев дефицит.

Благодарение на основния ни продукт - флагмана на фирмата - Панамин, богат на калциев карбонат, магнезиев карбонат, силициев диоксид, растенията се запасяват в междуклетъчното пространство с въглероден диоксид, оттам имаме повишен синтез на глюкоза, имаме повишен имунен отговор на растението, дори толерантност към вредители и неприятели.

Това, което тук можете да забележите сега е, че от корена до върха стъблата изглеждат по абсолютно еднакъв начин. Няма изтъняваме към върха. Всяка една от китките се вижда как е заложила да изхрани по прекрасен начин плода от първия до последния. Нагоре вече в шеста китка има заложени плодчета, които ще бъдат изхранени като големи плодове”, обясни Йордан Василев, търговски представител на  Panamin Co. 

Това нещо в контролата отсъства. Там растенията са недохранени, стъблата изтъняват към върха, а плодовете са видимо не така добре изглеждащи. 

“Благодарение на нашата технология, освен че е третиране на семена, след това имаме много добър стартерен продукт, който силен, развит растеж на кореновата система, съответно това нещо подобрява изхранването на растенията впоследствие”, отбеляза Василев. 

Продуктите на Panamin Co. се прилагат почвено и листно. Заедно са обединени в прецизни комбинации спрямо сорта или хибрида и са съобразени с условията, в които се отглеждат - на полето или в оранжерия. 

“По този начин можем да бъдем приближени към всеки един производител, да му бъдем максимално полезни по изготвянето на рецепта конкретно за неговата култура и неговия начин на отглеждане”, обърна внимание Йордан Василев. 

Качеството на работата на продуктите на Panamin Co. и прилагането им в Panatechnology може да се види и в сортовете пипер на Enza Zaden

“Пиперът е много чувствителна култура. Тук липси не се наблюдават към този етап от развитие, благодарение на Panatechnology. Плодовете са добре изхранени, напълно добре развити, въпреки че не са освобождавани все още. На този етап имаме по-голям потенциал за развитие”, разказа от своя страна търговският представител на Panamin Co. Анна Мирчева. 

В цялата оранжерия се води интегрирана растителна защита. Т.е., намаляване на пестицидите до минимум чрез използване на биоагенти като калинки и хищни оси, капани, биостимуланти и поддържане на оптимален микроклимат. 

“Ползвайки продуктите ни, които повишават здравния статус и имунния отговор на растението, от своя страна намалява използването на пестициди, продукти за растителна защита, благодарение на това, че растението много лесно преодолява стреса, независимо дали той е биотичен или абиотичен.

Ползвайки нашите продукти дори добиват толерантност към неприятели и вредители”, обобщи Йордан Василев. 

По време на откритите дни в базата на Опора Заден България посетителите имаха възможност да опитат и вкуса на всички сортове, предлагани от Enza Zaden. За това се погрижиха гост-готвачи от Кемпински-Банско, Ресторант Поркис-Пловдив и HRC Академия - София, които в гурме зоната приготвяха на място кулинарни шедьоври.

“Събитието е насочено към производители, търговци, ресторантьори, кулинари и всички, които имат интерес към висококачествени зеленчуци и хибриди”, отбеляза Мария Николова, управител на опитна база Опора Заден -България. 

Именно на тях от Опора Заден България искат да обърнат специално внимание на сорта домати “Кампари”. С годините „Кампари“ е име, станало като нарицателно за добър вкус в Европа. Сега този сорт навлиза и в България. Показан е оригиналният сорт, който е от типа коктейлен и се отличава с невероятен вкус. 

“Всъщност той не е познат така, както трябва да бъде, защото това е коктейлен домат, а не това чери, което е сливовото и което с времето, не знам как, се наложи, че сливовото чери е кампари. Само нашата фирма - Енза Заден го предлага на пазара изобщо в световен мащаб. 

Това специално искаме да го покажем на търговците и кулинарите, а също и на производителите, за да можем да осъществим връзката между тези звена. За да може производителят да отгледа този сорт, да има кой да го изкупи, и накрая - свързващото звено е вече готвачът, кулинарят, който да го предложи като краен продукт на потребителите”, разказа Николова. 


Повече информация за продуктите на Panamin Co. може да получите на [email protected] и на телефон 0883209920

За контекти с Демонстрационна база и оранжерия на Опора Заден - информация може да намерите на https://oporazaden.bg/ и на телефон 032 / 942 099