Фузариум е група гъби, които са патогени за множество повреди при житните култури.
Развитието на фузариум върху житните растения зависи от няколко фактора, включително вида на гъбата, условията на околната среда и здравословното състояние на растението.
Той обикновено прониква в растението през кореновата система или чрез наранявания по стъблото или листата, като може да преживее в почвата, растителни остатъци или семена, които на свой ред могат да бъдат източник на инфекция.
Влажността е особено важна за развитието на фузариума, като високите нива и дълготрайната влага на почвата или листата на растението предоставят подходящи условия за разрастването на гъбата, а топлите температури го подсилват.
Когато се развие върху житни растения, може да причини различни симптоми, като изсъхване на листата и стеблото, избледняване на растежа, пожълтяване и увреждане на коленцата на стеблото.
Също така, може да е причина за гниене на зърното, което може да намали качеството и количество на реколтата.
Фузариумът може да причини няколко вида заболявания при пшеницата, като най-известните са фузариоза на класа, фузариоза на стъблото и фузариоза на зърното. Всички тези заболявания са причинени от различни видове гъби от рода Fusarium.
- Фузариоза на класа (Fusarium head blight или Fusarium scab) е най-разпространената форма на заболяване, причинена от фузариума върху пшеницата.
Гъбите от рода Fusarium проникват в цветния клас на пшеницата и причиняват увреждане на класовете и зърната.
Симптомите включват избледняване на класовете, образуване на розови до оранжеви петна върху зърната и намалена качествена характеристика на зърната. Това може да доведе до загуби в реколтата и намалена качествена стойност на зърната.
- Фузариоза на стъблено гниене (Fusarium stalk rot) е заболяване, при което фузариумът прониква в стъблото на пшеницата и причинява гниене и изсъхване на стъблото.
Това може да доведе до слабост на растението, неговото свличане и влошаване на стабилността му, което може да доведе до повреда на цялата реколта.
- Фузариоза на зърното (Fusarium kernel rot) се характеризира с гниене на зърната на пшеницата.
Фузариумът прониква в зърното и го засяга, причинявайки промяна в цвета му, образуване на мицелий и микотоксини. Това може да намали качеството и стойността на зърното, както и да представлява потенциална заплаха за здравето на хората и животните, ако се консумира.
Как можем да се справим с фузариума?
- Спазване на 3-4-годишен сеитбооборот;
- Използване на устойчиви сортове;
- Включване в сеитбените планове на различни по раннозрелост сортове;
- Спазване сроковете на сеитба и сеитбената норма;
- Дълбоко заораване на следжътвените остатъци.
Фузариозата на пшеницата е сериозно заболяване, което може значително да намали реколтата и качеството на зърното.
Иновативни продукти, като SCS Nano, се използват за обезаразяване на семената преди сеитба с цел да се продотврати развитието на патогените в почвата.
Дори да е пропуснато третирането на семената, продуктът може да се използва за прекратяване на вече налични вирусни и бактериални инфекции по реколтата.