Фузариум е група гъби, които са патогени за множество повреди при житните култури. 

Развитието на фузариум върху житните растения зависи от няколко фактора, включително вида на гъбата, условията на околната среда и здравословното състояние на растението. 

Той обикновено прониква в растението през кореновата система или чрез наранявания по стъблото или листата, като може да преживее в почвата, растителни остатъци или семена, които на свой ред могат да бъдат източник на инфекция.

Влажността е особено важна за развитието на фузариума, като високите нива и дълготрайната влага на почвата или листата на растението предоставят подходящи условия за разрастването на гъбата, а топлите температури го подсилват. 

Когато се развие върху житни растения, може да причини различни симптоми, като изсъхване на листата и стеблото, избледняване на растежа, пожълтяване и увреждане на коленцата на стеблото. 

Също така, може да е причина за гниене на зърното, което може да намали качеството и количество на реколтата.

Фузариумът може да причини няколко вида заболявания при пшеницата, като най-известните са фузариоза на класа, фузариоза на стъблото и фузариоза на зърното. Всички тези заболявания са причинени от различни видове гъби от рода Fusarium.

- Фузариоза на класа (Fusarium head blight или Fusarium scab) е най-разпространената форма на заболяване, причинена от фузариума върху пшеницата. 

Гъбите от рода Fusarium проникват в цветния клас на пшеницата и причиняват увреждане на класовете и зърната. 

Симптомите включват избледняване на класовете, образуване на розови до оранжеви петна върху зърната и намалена качествена характеристика на зърната. Това може да доведе до загуби в реколтата и намалена качествена стойност на зърната.

- Фузариоза на стъблено гниене (Fusarium stalk rot) е заболяване, при което фузариумът прониква в стъблото на пшеницата и причинява гниене и изсъхване на стъблото. 

Това може да доведе до слабост на растението, неговото свличане и влошаване на стабилността му, което може да доведе до повреда на цялата реколта.

- Фузариоза на зърното (Fusarium kernel rot) се характеризира с гниене на зърната на пшеницата. 

Фузариумът прониква в зърното и го засяга, причинявайки промяна в цвета му, образуване на мицелий и микотоксини. Това може да намали качеството и стойността на зърното, както и да представлява потенциална заплаха за здравето на хората и животните, ако се консумира.

Как можем да се справим с фузариума? 

  • Спазване на 3-4-годишен сеитбооборот; 
  • Използване на устойчиви сортове; 
  • Включване в сеитбените планове на различни по раннозрелост сортове; 
  • Спазване сроковете на сеитба и сеитбената норма; 
  • Дълбоко заораване на следжътвените остатъци.

Фузариозата на пшеницата е сериозно заболяване, което може значително да намали реколтата и качеството на зърното.

Иновативни продукти, като SCS Nano, се използват за обезаразяване на семената преди сеитба с цел да се продотврати развитието на патогените в почвата. 

 

Дори да е пропуснато третирането на семената, продуктът може да се използва за прекратяване на вече налични вирусни и бактериални инфекции по реколтата. 

 

Препоръчително е между 10 и 15 дни след обработката със SCS Nano, да се третира и с Rhizo Health, който се използва за лечение на множество гъбни заболявания, включително Фузариум. 

 

Продуктите могат да бъдат разгледани и поръчани на www.dobiv.bg