Поредна година на тревоги за фермерите в Южна Европа. Според испанските еколози те са изправени пред сериозни проблеми с реколтата. В Испания сушата се е настанила удобно от месеци и страната скоро може да не успее да възстанови обичайното си производство на пшеница и ечемик, съобщава Euronews. 

Заявката за нова цена на водата притесни земеделските производители (обновена)

Тези дни испанската фермерска асоциация COAG алармира, че са нанесени необратими щети на повече от 3,5 млн. ха култури. Тенденцията е факт в голяма част от страната и молитвите са за дъжд. 

Ако валежите не се подобрят в рамките на дни, много култури, сред които най-сериозно зърнените, ще донесат слаба реколта, казва Серхио Висенте-Серано, изследовател в Пиренейския институт по екология в Сарагоса.

Логично е реколтата да намалее, ако нещата продължават така. Съответно и цените ще се повишат, допълва ученият, като уточнява, че сушата е типично явление за средиземноморския климат - не е нещо ново, свързано с процеса на глобалното затопляне.

Проблемът е, че през последните години страдаме и от липса на валежи на фона на осезаемо повишаване на температурата, обяснява Висенте-Серано. Затова Националният комитет по сушата на испанското правителство се събира, за да обсъди проблема.

Европа е изправена пред лятна суша

Не само в Испания има проблеми с липсата на дъжд. Пред други европейски страни стои същото предизвикателството. Картата на настоящото засушаване в Европа, съставена от Службата за изменение на климата Коперник, показва предупреждения за ниска влажност на почвата в много южни райони на континента през януари.

Есенните и зимните месеци са време, през което много страни очакват обичайното зареждане с водни запаси. Тази година обаче това не се случи в много южноевропейски страни, казва Саманта Бърджис, асоцииран директор на „Коперник“. 

Ние сме на път да започнем този селскостопански сезон с много ниска влажност на почвата, допълва тя. 

Темата за напояването провокира сериозни сблъсъци между фермерите във Франция. Там земеделските производители се конкурират за вода и с други сектори. Френският енергиен сектор например използва вода във водноелектрическите системи, но също и като охлаждаща течност за ядрени реактори. След най-сухата зима от 60 години френското правителство предприе необичайната стъпка - въведе ограничение на използването на вода през февруари и март.

Службата за изменение на климата “Коперник” обяви, че трябва да се проучат нови решения.

Италианското правителство подготвя пакет за помощ на стойност 7,8 милиарда евро и нов план за водоснабдяване, след като нивото на водата спадна в най-дългата река По. В резултат на това милиони италианци са изправени пред ограничения за използване на вода.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Трите концепции, с които Румъния ще реши проблема си с напояването

Френски фермери се бият заради резервоари за вода

Фермерите получават почти безплатно напояване, но пак има недоволни