След протестите на земеделските производители заради 300% надценка на водата за напояване, тя ще бъде дотирана на 80%. Това стана ясно от думите на земеделския министър Явор Гечев.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

"Тази година поливната вода ще е дотирана с 80% без ДДС. Тоест това е във връзка с всичките мерки, които правим. Тепърва ще нотифицираме тази мярка, като вече имаме потвърждението от Министерство на финансите, че необходимите средства, ще се осигурят сега, в момента, веднага, а не в следващите актуализации на бюджета. Намерили сме резервите цялото това нещо да се случи".

Министър Гечев даде и пример.

"Ако вие имате да плащате 100 лв., плащате 80 лв. вода + 20 лв. плаща дадения земеделски стопанин и евентуалните ДДС-та на цялата тази сума. Според мен това ще е глътка въздух за земеделските производители, но и за потребителите", заключи Гечев.

Новината идва след протестите на производители на пътя Търговище-Разград. По-рано този месец фермери алармираха, че държавното дружество "Напоителни системи" обяви цените за поливната вода за сезон 2023, които са с 300% надценка в някои случаи.