Обявените в ранния следобед цени на водата събудиха недоволство сред земеделските стопани, най-вече поради липсата на яснота за точното формиране.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

"Нашето недоволство е заради това, че ние като вносители и главни организатори на протеста от началото на седмицата имахме основно искане цената на водата за напояване да бъде на нивото от миналата година и всички усилия бяха насочени на там, дори и обещанията на министъра бяха в тази насока.

Но в крайна сметка се оказа, че това не отговаря на истината по простата причина, че няма как при 300% увеличение на цената, то да бъде неутрализирано с 80% субсидия". Това коментира за Агри. БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). 

Основното искане на стопаните е цената на водата да бъде на ниво от 2022 г. 

"Очакваме в понеделник, когато се публикува документ за това решение, да го сравним с цената на водата от 2022 г. В случай, че опасенията ни се потвърдят, ние и без това сме в протестна готовност и ще продължим с несъгласието си. Излиза така, че субсидията вместо да отиде при земеделските производители, тя ще потъне в бездънните джобове на „Напоителни системи“", коментира още земеделския стопанин. 


Малинопроизводителите  смятат, че обявените цени за сезон 2023 г. и без това са изключително надути, а хората много бързо си направили сметката, че ще получават по-скъпа вода от миналата година. 


От сектора подготвят обръщение към министъра на финансите, защото там има достатъчни органи, които могат да си направят контрола по ценообразуването на водата и да го представят в детайли. 
 

От Министерство на земеделието заявиха категорично за Агри.БГ, че субсидията няма да минава през "Напоителни системи" ЕАД.

Оттам обявиха, че 80% от сметката на земеделците за поливна вода ще се покрива от Министерство на земеделието, а останалите 20% ще плати земеделския стопанин + ДДС.

 

Малинопроизводители пък направиха следната калкулация: