С драматични темпове намаляват животните в Гърция. Пример за това е случващото се на остров Крит. Местните животновъди рязко намаляват поголовието заради главозамайващите разходи за изхранване и поддържане на животните. Те предупреждават, че до новия млечен сезон половината от агнетата ще бъдат заклани, съобщава Nea Matia.

Животновъд: Всичко сам си правя и на мандри много не давам

През последните месеци стотици животни са били ликвидирани и на Крит, информира Андреас Стратакис, вицепрезидент на Гръцката асоциация на говедовъдите (SEK). Той допълва, че според данните им само за двата месеца - март и април, са заклани 450 000 крави, което се равнява на намаляване на поголовието от крави в страната с 4,5%.

Георгис Ксилурис, президент на Земеделската кооперация Кофина и член на администрацията на SEK, прави зловещо предсказание.

До началото на октомври половината от добитъка на Крит ще бъде изгубен. Ще бъде заклан или продаден. Разходите за храна от 12 евро през миналата година достигнаха 23 евро, а през октомври ще надхвърлят 28 евро. Стопанинът не може да си позволи тези непосилно високи производствени разходи, допълва Ксилурис.

Като член на асоциацията той е разтревожен.

Останахме безпомощни и разбираме, че някои хора вече не искат животновъдство на острова. Индустрията изчезва, отбелязва президентът на Земеделската кооперация Кофина.

Ще има ли мляко?

Високите разходи за фураж водят до недохранване на животните. Месодайността също пада, тя едва надвишава 38%, докато в други случаи в миналото е била над 43%.

Недохранените животни дават по-малко мляко и като се има предвид, че скоро някои животни ще бъдат заклани, млеконадоят през новия сезон се очаква рязко да спадне.

Показателно е, че в периода 2020-2021 г. до фабриката за сирене на Кофина са транспортирани 2000 тона мляко, в периода 2021-2022 г. - 1300 тона, а догодина се очаква да достигнат едва 700 тона.

Ефектът върху количествата мляко ще бъде огромен.

Млякото може да е поскъпнало с 10-15%, но количества няма да има, защото животните се колят. Само две торби храна за животни струват 50 евро, казва Андреас Стратакис.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Колко млечни крави трябва да има една ферма, за да бъде рентабилна?

Откъде да купя месо от български производители?

Как го правят: Разумно животновъдство с две ръце и робот