Проблемите на животновъдите у нас често са общовалидни, но не и разрешаването им. Хамид Имам отглежда 60 крави в Гоцеделчевско, от които 21 са от породата Симентал. Обстоятелствата го принуждават да се бори сам с всичко и дотолкова е свикнал, че май предпочита така да си остане.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

По-лесно ми е да се оправям сам”, споделя животновъдът в интервю за Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС), като допълва, че българинът не е много склонен да се кооперира. Той поема животновъдството от баща си, с времето натрупва опит и вече се чувства по-спокоен, уверен и удовлетворен. 

Справя се и с административната работа, колкото и да не му е приятна. „В България бюрокрация има и винаги ще има, но който иска да се занимава с животни, трябва да е наясно с това и да се научи какво се изисква от него независимо дали му харесва и дали е правилно. Това е положението”, заявява Хамид.

Свикнал бързо да се адаптира, днес той залага на Симентал. По думите му те са по-спокойни и здрави животни, отелват се без проблем, а в момента средният дневен млеконадой от тях е 25 литра. Естествено, и за Хамид най-големият проблем е ниската цена на млякото, затова пак сам си намира решение.

Хамид Имам: Имаме мини мандра за сирене и продаваме основно на частни лица. На млекопреработватели давам мляко само когато количеството е по-голямо и нямам толкова заявки. Мъжките теленца продаваме за угояване, а женските оставяме за ремонт и за да увеличаваме стадото.

За съжаление, той не може да си произвежда сам фуражите с изключение на силажа. „Дори да имам огромно желание да произвеждам всичко сам, просто липсват площи, на които да отглеждам фуражите”, коментира стопанинът. Затова днес неговите животни се отглеждат свободно-боксово и по-думите му това е повишило производството.

„Откакто ги отглеждаме в стопанството, млечната продукция доста се увеличи и за нас този вариант е много по-рентабилен, а и животните се чувстват по-добре. Доим ги на централен млекопровод и засега не планираме доилна зала, тъй като за капацитета на стопанството този вариант напълно ни удовлетворява”, разказва Хамид.

38-годишният животновъд вече е научил, че особено важно за едно стопанство са храненето и условията на отглеждане на кравите. Животните му са разделени на групи в зависимост от дажбите – на дойни, сухостойни и подрастващи за разплод. Убедил се е, че и най-малкото отклонение се отразява положително или отрицателно на кравите, „затова е важно да се вземат мерки веднага, а не да се подценяват и замитат проблемите”. 

Хамид Имам: Най-важното е човек да си познава и наблюдава животните и да реагира според нуждите им.

И понеже той най-добре си познава животните, не разчита на чужди работници във фермата. „Един човек съвсем спокойно се справя с доенето. Това съм или аз, или баща ми, който много ми помага. Благодаря му! Ако се налага, се включват и другите членове на семейството”, казва още Хамид.

Въпреки че животът го е научил да е като вълка с дебелия врат, който си върши работата сам, младият животновъд прилага в стопанството си съвременни технологии, които улесняват работата и повишават качеството. Във фермата му се осеменява само изкуствено, отскоро има нов трактор и миксер за храна на животните. Фермерът продължава да чертае планове и за следващите пет години.

„Иска ми се да постигна около 50 чистопородни крави Симентал и Монбелиард и тогава евентуално да повиша капацитета на мандрата. Засега каквото произведем, веднага се купува. Млякото като е хубаво, и сиренето е хубаво”, казва за финал Хамид Имам.