Близо хиляда украински предприемачи са подали заявления за вписване в списъка на проверените износители на селскостопанска продукция в Държавния аграрен регистър. 

Четете още: Позиция: Вносът на зърно от Украйна продължава и подбива цената

 

Това заяви Тарас Висоцки, първи заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна, съобщава министерството в Telegram.

По думите му от вторник ще започне включването в списъци на предприемачите, които отговарят на необходимите изисквания.

Според приетата от украинското правителството резолюция земеделските предприемачи, които изнасят пшеница, царевица, ечемик, соя, слънчоглед, рапица, олио и шрот, трябва да отговарят на определени критерии, за да бъдат включени в списъка на проверените предприемачи. Подобна промяна в правилата е гаранция, че износителите работят прозрачно, плащат всички данъци и връщат валутните постъпления във воюващата страна.

Вносът на украински слънчоглед у нас в момента по документи е стопиран, но в действителност не е спирал през цялото време, независимо какви забрани са наложени – европейски или национални. 

При премиера Денков в края на септември беше договорено със зърнопроизводителите да няма позволение за внос на слънчоглед от Украйна. Тази забрана на практика трябва да се изпълнява и в момента от украинската държава. 

Оказва се, че търговците намират начин да внасят у нас слънчоглед „маскиран“ като румънски, въпреки забраните. След 1 декември няма да има и фиктивни ограничения, а вносителите ще бъдат лицензиране от украинското министерство на земеделието.