Невъзможността за продажба на зърното от прибраната реколта изостря напрежението в сектор „Земеделие“ у нас. Вносът на зърно от Украйна продължава независимо от подписания след протестите на производителите меморандум.

Питаме ви: Нужен ли е годишен отчет към НСИ за получаването на субсидии?


„В момента е много трудно да се говори за реализация на продукция. Този безмитен внос от Украйна продължава, само че като стока от Румъния. Това убива нашия сектор“. Така коментира ситуацията Коста Костов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 в Генерал Тошево.

Той посочи, че камионите стоят по границата, опашката с товарни автомобили се извива километри след граничния пункт.

„Картината е същата както преди протестите“, допълни Костов.

Тогава камиони с украинска и молдовска регистрация стояха на опашки, за да разтоварят по-евтиния слънчоглед у нас. Сега стоката от същите тези превозни средства се прехвърля на други с румънска регистрация и така у нас влиза със щемпел от ЕС, допълват стопани от Добруджа. 
 

Фермерите са категорични, че към тежката суша, скъпото производство и ниските добиви се добавя и още един сериозен проблем – невъзможността да продадат зърното си.  


Пазарът е абсурден, няма такъв, няма и търсене.

„Преди седмица слънчогледът беше на 710 лв./тон, а пшеницата за 410 лв./тон. За царевицата даваха 360-370 лв. Тези цени са доста по-ниски от миналогодишните, а себестойността е поне 30-40 % по-висока в сравнение с предходната година. Тук говорим за пестициди, семена, гориво, тор на 1400-1600 лв./тон“, пояснява още Коста Костов. 

Проблемите в сектора станаха повод Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006 от гр.Ген.Тошево да излезе с изявление. В него се посочва, че безмитният внос на зърнена продукция е факт и е една от причините за тежката ситуация в сектора.

„Гарантираната европейска субсидия е в размер на 20 лв./дка, като за останалите средства изискванията са почти неизпълними“, заявяват още фермерите.