През тази година състоянието на зърнените култури и слънчогледа в района на Пазарджик и Пловдив е критично. Това ще постави стопаните пред сериозни изпитания, тъй като разходите по производството са високи, а прибираната засега реколта е слаба и няма добра цена. 

За седем години: Над 15.5 млрд. лв. директни плащания са получили земеделските стопани

Пролетниците също се развиват слабо и не обещават добри добиви.

Това са само част от причините земеделският производител Иван Кабуров да направи предложение за райониране на страната по видове култури. 
„Призовавам Министерството на земеделието да започне да мисли за това. Трябва да се наблегне на поливното земеделие, да се вземат сериозни мерки за напояването. Конкретно регионът на Пазарджик и Пловдив да бъде с приоритет зеленчукопроизводство, така както е било преди години“, коментира стопанинът, който успешно отглежда и полски и зеленчукови култури. 

Зърнено-житните - само за уплътняване на сеитбооборота в зеленчукарските райони

Според него зърнено-житните култури в тази част на страната трябва да бъдат използвани само за уплътняване на площите, които не са поливни, както и за сеитбооборот при зеленчукопроизводството. 

Освен това Кабуров настоява новият екип в аграрното министерство да насочи усилия си и да стимулира създаването на нови сдружения на зеленчукопроизводителите. Той смята, че е необходимо да им се помага с разяснителни кампании, възможности за участие във финансови програми и с всичко необходимо за развитие на идеята за скъсяване на веригата от земеделския производител до крайния потребител. 

Подобно райониране е съществувало в страната преди доста години, през които сме били на водещи позиции по производство на зеленчуци и плодове дори в световен мащаб. Във времената на пазарна икономика обаче постигането на подобна цел е доста трудно. 

Само Министерството на земеделието може да има водеща роля при изпълнението на подобна идея. Това не може да се случи със саморегулация по региони. Българският земеделец отглежда това, което му е изгодно. Държавата трябва да направи нещата така че нашите стопани да се адаптират към условията и изискванията, които се създават от нея“, убеден е Кабуров.

Малките стопани искат да оцелеят, а не да се разрастват

Според него сега хората не са склонни да се сдружават, зеленчукопроизводителите са в критично трудно положение и нямат възможност да правят сдружения и да се разрастват.

„В Министерството на земеделието си мислят, че дребния земеделски производител иска да се разрасне и да стане по-голям. Няма нищо такова. Дребният земеделски производител иска да си изхрани семейството и да оцелее“, казва още опитния стопанин. 

От собствен опит той знае, че в България средата за бизнес е много трудна и несигурна, затова производителите трябва да усетят сигурност от държавата, да има създадени правила, които да бъдат въведен и той да започне да ги изпълнява. 

Субсидите само за стопаните, които изпълняват правилата  на държавата

Кабуров предлага земеделците, които изпълняват правилата, определени от държавата – да бъдат субсидирани и подпомагани, да имат право да се развиват и да се реализират на българския пазар.

„А не тези, които не изпълняват или заобикалят законите, продават без фактури, пакетират продукцията в стари бананови кашони – всичко това трябва да остане в миналото. С българската земеделска продукция храним децата си и трябва да знаем как е произведена“, категоричен е той.