С Държаден фонд “Земеделие” (ДФЗ) работим активно за допълнително облекчаване на прилагането на процедурите за фермерите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). това каза зам.-министър Таня Георгиева по време на политическия кабинет на аграрното министерство. 

Кирил Вътев: Анализира се възможността за отпускане на помощ de minimis за животновъдите

Още през януари експертите от аграрното министерство обясняваха, че процедурите по Плана ще са значително по-прости от интервенциите в Стратегическия план, но очевидно не са успели или въобще не се е стигнало до това.  

Георгиева обясни, че се налага намаляването на тежестта да се съобрази с редица правни изисквания, но по въпроса се работи и финализирането е в края на седмицата. 

“В началото на следващата седмица ще публикуваме за второ обществено обсъждане 4 процедури. 

Изчистили сме в максимална степен всички неясноти и празнини, които съществуваха по тези процедури. 

Това е нов инструмент и той не се прилага по принципа на ПРСР. Така че заинтересованите ще се запознаят и междувременно до дни трябва да си финализираме оперативното споразумение с Министерството на финансите и съответно делегирането с договор към фонд земеделие по прилагането на ПВУ”, каза Георгиева. По думите й ДФЗ е напълно подготвен за приемите по плана.  

Ремонт на Стратегическия план: Правят го по-ясен и лесен за разбиране

“Защото очакванията ни са за един много голям прием”, добави зам.-министър Георгиева.

Относно Плана има и друга линия, която заместниците на Вътев коментираха. Става въпрос за създаването на 6 центъра за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци, които следваще да са финансирани по Плана. Зам.-министър Александър Йоцев обобщи:

“По линия на ПВУ има предвидени 10 центъра, а не 6 като идея. В предишното управление обаче те бяха сведени до 6, не знам по каква причина. Аз съвсем откровено ви казвам две неща като експерт:  не съм сигурен, че тази цел е обоснована правилно и по-скоро съм сигурен, че не е обоснована правилно, защото тези центрове не подлежат на никаква класификация. 

Така посочени са просто центрове за харчене на обществени пари. Сериозен ресурс. Защото първоначалната сума, която беше предвидена от 15 млн. лв, първо е недостатъчна за изграждането на един. 

И това ви го казвам със съзнанието на държавен експерт, който е работил за Чехия, Сърбия и т.н. 

Там съм правил изграждане на такива инфраструктурни обекти и тяхната мотивация.

Но пък тези 15 милиона са достатъчни за разработка на концепция, проучвания в тази област. 

Изобщо 6 са крайно недостатъчни, за да изпълнят ролята на колекционни центрове. Биха били достатъчни като брой тържища. Но тържищата не обслужват производителите. Тържищата обслужват крайният консуматор, така че ние трябва да преформулираме задачата, която е поставена, за да можем да я изпълним успешно”, каза Йоцев и добави: “Независимо, че е залегнало в ПВУ, парите са крайно недостатъчни”.