Представители на Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“ коментираха в сряда проблемите си с депутатите от Комисията по земеделие в Народното събрание. 

За седем години: Над 15.5 млрд. лв. директни плащания са получили земеделските стопани

Производителите на плодове настояват възможно най-бързо да стартира приемането на документацията за пропадналите площи в резултат на измръзванията през март и да започне реалното изплащане на обезщетенията. 

Овощари: Липсата на доходи ще доведе до финансово, демографско и социално сътресение.

„Около 40 000 дка овощни градини са 100% пропаднали в цялата страна. Най-тежко са пострадали регионите Сливен, Русе и Силистра, като частични измръзвания има и на други места“, каза Синан Вейсал от Русе, който е представител на камарата за този регион.

Той увери, че производителите на плодове и зеленчуци са в изключително трудна ситуация на фона на постоянно увеличаващите се разходи за производство, големият външен натиск върху цените заради конкурентен внос, растящите административни тежести, включително и новите предизвикателства от Стратегическия план по линия на зеления преход, недостигът на работна ръка и отсъствието на държавна политика в сектор „Плодове и зеленчуци“. 

Липсата на доходи за собствениците на овощни градини води до недостиг на приходи и за техните работници.

„Това ще доведе до много силно финансово, демографско и социално сътресение. Напът сме да загубим голяма част от един традиционен за страната отрасъл“, смята Вейсал.

„Стопаните ще бъдат обезщетени до 80% от направените разходи до пропадането на площите по технологична карта. За овощните култури като най-пострадала е прасковата, изчислено е около 600 - 700 лв./дка обезщетение“, каза Дора Ненова, директор на дирекция „Държавни помощи и регулации“ в аграрното министерство. 

Помощта е извънредна, търсят се допълнително средства

Необходимо е обаче да се извървят редица административни стъпки, за да се узакони това плащане. В момента тече процедура по финализиране на протоколите за пропаднали площи, които ще постъпят в министерството и ще бъдат обобщени и остойностени. След това ще се издаде заповед, с която ще бъде обявено събитието измръзване, стана ясно от думите и. 

„Това ще бъде извънредна заповед, която по принцип се издава в края на стопанската година, но е взето решение да се обяви събитие измръзване, като ще се посочат засегнатите области“, увери Ненова. 

При сегашния бюджет, който е равен на миналогодишния няма предвидени средства, затова са предприети стъпки да бъдат търсени допълнителни средства, за да се гарантират изплащанията. 

На среща в аграрното министерство между производителите на плодове и зам.-министър Александър Йоцев в сряда са обсъдени всички детайли по предстоящото изплащане на помощта. По време на разговора е станало ясно, че от министерството вече са поискали допълнителен ресурс в Бюджет 2023 извън 5-те милиона лева, предвидени за подпомагане по държавната помощ за неблагоприятните климатични събития.

Корекцията е поискана, тъй като през настоящата година пострадалите площи са много повече от обичайните през предходни години, уточняват от Министерството на земеделието и храните. 

Парите не стигат за всички

„Бюджетът за 2023 г. е по-малък, затова е въпрос на политическо решение кои засегнати групи ще се обезщетят с предимство“, каза бившият земеделски министър Десислава Танева, която е депутат от Сливенска област. 

За субсидии за нефинансови предприятия по сметката на Държавен фонд "Земеделие" и в централизирания бюджет за разходи за подкрепа в областта на земеделието, има по-малко заложени средства спрямо миналата година с около 178 млн. лева, стана ясно от думите и.